03-01-10

Koude nacht op komst

Er zijn veel manieren om een weersverwachting te maken, maar zoals ze vandaag doen op de website van Het Laatste Nieuws, zo moet het absoluut NIET. Letterlijke interpretatie van modeluitvoer tot 2 weken vooruit ("zaterdag 16 januari wordt het opnieuw een graadje kouder") is natuurlijk belachelijk. Het bezorgt de meteorologen ook nog eens een slechte naam, omdat de indruk wordt gewekt dat dergelijke ridicule verwachtingen door hen worden opgemaakt.  Enfin, genoeg geërgerd, over naar de orde van de dag.

Grootschalig gezien blijft de winter volgende week op de weerkaarten staan. De voorbije dagen hebben we gezien dat het inschatten van de globale stroming één ding is, het verwachten van de details blijft lastig. De ontwikkeling van kleine lagedrukgebiedjes boven de Noordzee, veroorzaakt door het contrast tussen de koude bovenluchten en het warme zeewater, kan vooral in het westen van het land zorgen voor serieuze tempering van de vorst.

Dat hebben we gisteren gezien, toen het kwik vlot opliep tot +3°C in een brede kuststrook. Ook het eerste deel van de nacht bleef het kwik positief en viel er wat natte sneeuw. Toen daarna de wind naar het noordoosten draaide en uitklaarde, daalde het kwik toch nog naar -4°.

In grote delen van Nederland viel gisteren opnieuw een dik pak sneeuw. Daar kwam het de vorige nacht tot strenge vorst, tot plaatselijk -15°C. Tegelijk is de sneeuw daar slecht nieuws voor de ontwikkeling en staat van de ijsvloer. Er zijn heel wat ijsbanen open in Nederland, maar toertochten staan voorlopig nog niet op het programma en het woord Elfstedentocht spreken we nog maar beter niet uit. Heel wat Friese schaatsers hebben er door de sneeuw trouwens geen goed oog in, ondanks het aanhouden van de vorst.

Vannacht kunnen we ons opmaken voor een koude nacht. Het kwik zakt in het Gentse tot rond -8°C. Op plaatsen waar een sneeuwdek ligt van enkele centimeters, kan het zelfs streng vriezen. Morgen komen we opnieuw onder invloed van een depressiekern boven de Noordzee. De wind wordt weer aanlandig en in het westen van Vlaanderen komt het kwik in de namiddag opnieuw boven nul te liggen. Een aantal winterse buien kunnen van de Noordzee het land optrekken en de provincies West- en Oost-Vlaanderen aandoen.

De nacht van maandag op dinsdag is vergelijkbaar met de nacht die we net achter de rug hebben: door de aanlandige stroming komt het kwik in het meest westelijke deel van Vlaanderen niet of nauwelijks onder nul. In de Kempen daarentegen vriest het matig tot streng.

De rest van de week vriest het 's nachts overwegend matig, overdag liggen de maxima rond het vriespunt. De ijsvloer groeit geleidelijk aan en zou tegen volgend weekend in de omgeving van Gent zo'n 10 cm moeten bedragen op ondiep, stilstaand water. Tegen volgend weekend zien we ook de kans op sneeuw weer toenemen. De schaatscondities zijn voorlopig dus nog niet optimaal.

 

13:59 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Leuke info Bedankt om eindelijk eens een weerbericht voor liefhebbers van natuurijs te geven. Dacht in de zelfde richting dat we komend weekend kunnen schaatsen. Alleen bijzonder jammer van de sneeuw, was vorig jaar ook al het geval.

Gepost door: Peeters | 04-01-10

De commentaren zijn gesloten.