01-01-10

Tijdelijke depressie-invloed

Eerst en vooral mijn beste wensen voor het jaar 2010. Laat ons hopen dat het ook op weerkundig gebied een voorspoedig jaar mag worden.

Tijdens veel klassieke wintersituaties ligt er boven Scandinavië een hogedrukgebied. Dat is nu niet het geval. De oceaanblokkade ligt vrij westelijk en wij bevinden ons in een trog. Dat heeft gevolgen voor de voorspelbaarheid van het weer op de korte termijn. In de trog is het verschil tussen het warme Noordzeewater en de koude bovenluchten erg groot. Daardoor ontstaan er op de Noordzee gemakkelijk ondiepe depressies. Dat is ook nu het geval. Dit lagedrukgebiedje boven zee zorgt ervoor dat morgen de wind tijdelijk uit de westelijke sector komt. Dat heeft twee gevolgen: de temperatuur komt in het westen van het land tijdelijk wat hoger te liggen, overdag tot enkele graden boven nul. Ten tweede ontwikkelt er zich rond het lagedrukgebiedje een georganiseerde buienlijn, die zelfs wat frontale kenmerken ontwikkelt. Daardoor neemt de kans op neerslag ook wat toe.

Het is een patroon dat zich de volgende dagen nog enkele keren kan herhalen. Het algemene weerbeeld blijft winters, maar van tijd tot tijd kan vooral het westen van het land tijdelijk onder invloed komen van een zwakke maritieme stroming, die de vorst tempert.

Concreet betekent dit: vannacht lichte tot matige vorst (-4 à -5°C in het Gentse) en overwegend droog. Aan de kust kans op een sneeuwbui, elders overwegend droog. Morgen loopt het kwik in het centrum op tot +2°C en is er kans op een lichte sneeuwbui. In de nacht van zaterdag op zondag zakt het kwik opnieuw tot rond -4°C met nog altijd kans op wat lichte sneeuw. Zondagvoormiddag ligt het kwik rond -1°C, maar in de loop van de dag draait de wind naar de oostelijke sector en begint het harder te vriezen. Rond 19u kan het kwik al gedaald zijn tot -5°C, 's nachts daalt het verder naar -7 à -8°C. Maandag zou het overdag niet veel warmer worden dan -2°C. Er staat wel erg weinig wind, zodat het niet al te koud aanvoelt. De volgende nacht opnieuw matige vorst, rond -7°C. Ook de dagen daarna blijft het koud. Hoe koud precies, dat zal afhangen van een aantal details zoals de dikte van een eventueel sneeuwdek en het ontstaan van nieuwe lagedrukgebiedjes boven zee. Voor die details zullen we nog een aantal dagen geduld moeten oefenen.

Op de kaart hieronder: doordat koude lucht uitstroomt over de relatief warme Noordzee, is boven zee een kleine depressie ontstaan. Die zorgt ervoor dat de wind morgen tijdelijk uit de westelijke sector komt.

noordzeedepressie

15:40 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.