30-12-09

Daar is de winter!

Niets houdt Koning Winter nu nog tegen. Hij komt vannacht en morgen een beetje geniepig aangeslopen, maar op 1 januari begint een vorstperiode waarvan het einde nog lang niet in zicht is.

De zachte lucht heeft de voorbije 24 uur zoals verwacht heel eventjes Vlaanderen ingepalmd. En dat ging razendsnel. Rond middernacht lag het kwik in Drongen nog rond 3°C. Twee uur later was het gestegen tot maar liefst 9°C. Dat thermisch hoogstandje was van korte duur. Vanaf 3 uur 's nachts begon het kwik geleidelijk weer te dalen en rond 19 uur vandaag waren we opnieuw waar we begonnen waren: bij 3°C. De volgende uren blijft die daling langzaam maar zeker doorgaan. Er valt nu nog geregeld regen. Als er morgen nog neerslag valt, zal die overgaan van regen in onderkoelde regen of ijsregen en later sneeuw. Grote hoeveelheden hoeven we volgens de weermodellen niet te verwachten. Het kwik gaat vannacht lichtjes onder het vriespunt en komt er morgen overdag niet meer boven, tenzij in een niet al te brede strook aan zee.

De nacht van donderdag op vrijdag (oudejaarsnacht) vriest het licht en kunnen er ook wat sneeuwvlokjes dwarrelen. Het wordt dus uitkijken op de weg! Op nieuwjaarsdag nipt het kwik misschien nog eventjes aan het vriespunt, maar 's avonds begint het al snel te dalen en in de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het voor het eerst matig (-5° of iets lager).

Zaterdag en zondag zijn twee koude winterdagen, met lichte vorst overdag en matige vorst 's nachts. Er is kans op wat lichte sneeuw, maar de hoeveelheden zijn beperkt. Begin volgende week lijkt de vrieskou nog wat te verscherpen, met overdag lichte tot matige vorst en 's nachts matige tot strenge vorst. Volgens de jongste berekening van het EPS (ECMWF3012) blijft de vorst gewoon aanhouden minstens tot en met het volgende weekend. Dat zou betekenen dat er vanaf pakweg donderdag op beperkte schaal en vanaf het weekend van 9 januari op uitgebreide schaal geschaatst zou kunnen worden, maar uiteraard is dat nog eventjes afwachten.

Wat is nu de oorzaak van dit winterweer? Al een hele tijd ligt er op de Atlantische Oceaan een hogedrukblokkade, die de aanvoer van zachte oceaanlucht naar onze omgeving afsnijdt. Die blokkade was de oorzaak van de eerste, sneeuwrijke winterprik ongeveer een week geleden. De blokkade trok zich eventjes terug naar het noorden, waardoor een depressie vanboven de Azoren dichterbij kon sluipen. Die zorgde ervoor dat het kwik wat kon oplopen, met een traditionele "kerstdooi" tot gevolg. De blokkade breidt zich nu opnieuw uit naar het zuidoosten, waardoor de depressie weer wordt weggeduwd naar het zuiden. Het front dat de scheiding vormt tussen de zachte en de koude lucht kon gisteren eventjes doordringen tot halfweg Nederland, maar keert nu op zijn stappen terug. De wind komt bij ons opnieuw in het noordoosten terecht en de koude continentale lucht keert terug.

Op Nieuwjaarsdag ligt de depressie boven de Alpen, het hogedrukgebied heeft zich uitgebreid tot boven IJsland. Tussen beide systemen stroomt nu koude lucht naar Vlaanderen, ook op grote hoogte. De bovenlucht is zo koud (rond -10°C op 1500 meter hoogte) dat alle neerslag vanaf dan alleen nog maar als droge sneeuw kan vallen. De zon heeft deze tijd van het jaar niet genoeg kracht om de koude luchtlaag op te warmen. Het blijft dus dag en nacht vriezen.

Vanaf maandag trekt een depressie van west naar oost onder ons door. We blijven daardoor de hele tijd in de koude continentale lucht. Ook boven Scandinavië ligt een lagedrukgebied. In combinatie met de blokkade boven Groenland en IJsland, zorgt dat ervoor dat er koude lucht van de poolstreek naar het zuiden stroomt. Die situatie lijkt volgende week nauwelijks te veranderen. Het zorgt ervoor dat een groot deel van Europa te maken krijgt met koud winterweer. Daardoor ontstaat er bij ons een grote "marge": zelfs als de wind een tijdlang naar het zuiden of zelfs zuidwesten draait, stroomt er nog altijd koude lucht naar onze omgeving. Het lijkt er dus op dat de winter nog wel een tijdje op zijn troon blijft zitten.

Hieronder: ook in het zuidwesten van Nederland wordt vanaf komend weekend aan een serieuze ijsvloer gewerkt. (bron: www.winterplaza.nl)

eps_ijsgroei_06310

22:12 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

29-12-09

Vorst vanaf nieuwjaar

Het occlusiefront (zie vorige bijdrage) zorgt zoals verwacht voor een vrij spectaculair temperatuursverschil in de Lage Landen. Op het ogenblik dat ik dit schrijf (dinsdagavond rond 23.15 uur) ligt de temperatuur in Ronse op +7°C, in Oudenaarde op +6°C, in het Gentse op +3°, in Amsterdam rond +1° en in het noorden van Nederland sneeuwt het bij temperaturen die iets onder het vriespunt liggen. Ook morgen woensdag blijft Vlaanderen in de erg zachte lucht (tot +10°C), het noorden van Nederland in de koude lucht met temperaturen rond het vriespunt. Stilletjesaan begint de koude lucht opnieuw terrein te winnen naar het zuiden.

Bij ons duurt het tot vrijdag voor het - vrij aarzelend - begint te vriezen. Volgens de jongste berekeningen van de Europese weercomputer valt er daarbij weinig of geen sneeuw. Dat is ook te merken aan de temperaturen in de EPS-pluim: de extreem lage waarden zijn daaruit verdwenen. Zeer strenge vorst is bij ons alleen mogelijk als de wind wegvalt boven een een gesloten sneeuwdek en er geen bewolking is. Door uitstraling koelt de onderste luchtlaag dan erg snel af, terwijl de isolerende sneeuwlaag verhindert dat er warmte vanuit de bodem wordt aangevoerd. Het zijn alleen de onderste tientallen meters van de luchtlaag die zo extreem afkoelen. Als er te veel wind staat, wordt die onderste luchtlaag gemengd met de warmere luchtlagen er boven, waardoor het niet zo sterk kan afkoelen. Een dergelijk scenario is blijkbaar (voorlopig?) uit de berekeningen verdwenen. Van zodra er toch sneeuw valt, zullen de extreem koude oplossingen wel opnieuw opduiken.

Wat mogen we dan wel verwachten? Vrijdag en zaterdag overdag temperaturen rond 0°C en 's nachts overwegend lichte vorst. Vanaf zondag zou het dan nog wat kouder worden, met overdag lichte vorst en 's nachts matige vorst. Dat zou zo ongeveer het weerbeeld zijn voor heel volgende week. De kansen op sneeuw lijken voorlopig dus beperkt. Er wordt vanaf zondag zo stilaan gewerkt aan een ijsvloertje. Tegen woensdag zou dat gemiddeld zo'n 8 cm dik zijn op ondiep, stilstaand water. De meest optimistische berekeningen gaan (voor onze omgeving) naar zo'n 15 cm tegen het weekend van 9 januari. Het gemiddelde gaat voor zo'n 9 cm tegen dat weekend. Ter indicatie: georganiseerde toertochten mogen in Nederland doorgaan van zodra de ijsvloer 12 cm dik is.

Vandaag heeft het Elfstedenbestuur laten weten dat het, zoals ik in mijn vorige bijdrage ook al schreef, het véél te voorbarig is om al aan een Elfstedentocht te denken. Er ligt op de meeste plekken nog niet eens ijs op de route. De vereniging vraagt iedereen om kalm te blijven en zeker niet te vroeg het ijs op te gaan. Ik kan mij hier alleen maar bij aansluiten.

Hieronder: de ijsgroei volgens de 50 berekeningen van de Europese weercomputer. De blauwe lijn is het gemiddelde van de berekeningen. (bron: www.winterplaza.nl).

eps_ijsgroei_06310

23:31 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

28-12-09

Zachte lucht stagneert boven Nederland

Op de websites van een aantal Nederlandse kranten doken vandaag al de eerste sensatie-berichten op die het hebben over "Elfstedenkou op komst" en "ijs rond 8 januari op Elfstedendikte". Dat is natuurlijk véél en véél te voorbarig. Het begon allemaal met een genuanceerd artikel vanmorgen van de gerespecteerde Friese weerman Johan Habekothé in de Leeuwarder Courant. Andere kranten namen het bericht over op hun website. Ze behielden daarbij de spectaculaire gedeelten en schrapten de nuances, tot er nog een sensatiebericht overbleef. Zo gaat dat in de media, tegenwoordig.

Dat het kouder wordt, dat staat nu wel vast. Ook het Amerikaanse GFS-model is bijgedraaid en laat komend weekend de winter binnenvallen. Maar laat ons eerst nog even kijken naar de korte termijn. Morgen dinsdag krijgen we te maken met een occlusiefront dat nadert vanuit het zuiden. Vannacht gaat de temperatuur eerst nog eventjes onder nul. De eerste neerslag valt morgenochtend allicht als sneeuw. Later gaat de sneeuw over in natte sneeuw en/of regen. In het noordelijk deel van Vlaanderen stijgt de temperatuur heel langzaam, tot een graad of 2 's avonds laat. In het zuiden en oosten van ons land kan het een heel stuk zachter worden.

De zachte lucht stagneert in onze buurt en raakt niet verder dan het zuiden van Nederland, in Midden- en Noord-Nederland kan een behoorlijk pak sneeuw vallen. Al in de loop van woensdag begint het front stilletjesaan op zijn stappen terug te keren en vanaf donderdag komt ook Vlaanderen geleidelijk aan weer in de koudere lucht terecht.

Vanaf donderdag staat er een noordoostelijke stroming, gegangmaakt door een hogedrukgebied met kern tussen Groenland en IJsland en een depressie met kern boven Frankrijk. Daardoor komt een transport van koude lucht op gang, ook op grotere hoogte. Op 1500 meter zakt de temperatuur tegen zaterdag naar -10°C. Als er dan nog neerslag valt, is dat ook bij ons gegarandeerd sneeuw. Vooral zondag en maandag zou het kwik dan diep kunnen wegzakken, met overdag lichte tot matige vorst en 's nachts strenge vorst.

Zoals de wijze Friezen zeggen: "strenge vorst alleen volstaat niet om een Elfstedentocht uit te schrijven". Er zijn zo veel andere factoren die een rol spelen: de wind, sneeuwval, en noem maar op. Allemaal factoren die nu nog moeilijk in te schatten zijn. De vorstperiode moet immers nog beginnen. En de nieuwste EPS-pluim van het ECMWF-model laat de temperatuur op het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode alweer wat oplopen. Niet genoeg om van dooi te spreken, maar de scherpste kantjes van de kou zouden er op het einde van de periode alweer af kunnen gaan. Dus samengevat: ja, het wordt kouder en het gaat weldegelijk vriezen. Maar om nu al te dromen van lange schaatstochten? Laat ons nog maar even afwachten...

 

22:26 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

27-12-09

Komt de echte winter er aan?

Komt de echte winter er aan? Hij ligt de volgende dagen in elk geval héél erg op de loer. Maar de Europese en de Amerikaanse weermodellen zijn het voorlopig nog erg oneens.

Het begin van de nieuwe winterprik zou wel eens verrassend dichtbij kunnen liggen. Op de Atlantische Oceaan zien we een omvangrijke depressie, met kern ten noorden van de Azoren. Op die plek ligt vaak een hogedrukgebied. Dat duidt er al op dat deze winter anders verloopt dan veel van de voorgaande. Dit lagedrukgebied kruipt de volgende dagen wat dichterbij. Dinsdag ligt het occlusiefront van deze depressie in onze omgeving. Zeer belangrijk detail: ten noorden van deze occlusie staat een noordoostelijke wind en bevinden zich vrij koude luchtmassa's. Ten zuiden van de occlusie waait de wind uit het zuidwesten en zit veel zachtere lucht. De temperatuursgradiënt is erg groot. Vlak ten noorden van het occlusiefront ligt de temperatuur rond het vriespunt, honderd kilometer meer naar het zuiden is het +10°C.

Hier verschillen het Europese ECMWF- en het Amerikaanse GFS-model al grondig van mening. De Amerikanen laten het front in de loop van dinsdag een heel stuk meer naar het noorden trekken, waardoor Vlaanderen 's avonds vol in de zachte lucht terecht komt. Het kwik zou dan oplopen tot +8°C.  Een compleet ander verhaal zien we bij ECMWF. Dit model laat de zachte lucht stagneren ten zuiden van ons. Er valt dan dinsdag de hele dag neerslag bij een temperatuur die amper boven het vriespunt geraakt. Waarschijnlijk is dat regen die tijdelijk overgaat in natte sneeuw. Tijdelijk, want ook bij ECMWF komt 's avonds de zachtere lucht dichterbij, maar dan vooral in de hogere luchtlagen. Hoewel de temperatuur aan de grond in dat geval nauwelijks oploopt, kan de sneeuw dan toch overgaan in regen.

Ongeveer een kwart van de 50 ensemble-leden van het EPS kiezen voor de zachte variant, ruim 75 procent gaat mee met de koude operationele oplossing. De kans dat het dinsdag al (water)koud wordt, is dus groot.

In het tweede deel van de week laat ECMWF de bewuste depressie verder naar de Alpen trekken. Wij komen dan in de continentale lucht terecht, met overdag licht positieve en 's nachts licht negatieve temperaturen. Vanaf zaterdag zou de kou nog verscherpen. We zien dan op de operationele kaarten een hogedrukgordel boven Groenland, IJsland en Scandinavië. Aan de zuidflank van deze gordel stroomt koude continentale lucht naar onze omgeving. Scandinavië en Rusland koelen verder af, zodat misschien wel de basis wordt gelegd van een erg koude winterperiode, maar uiteraard is dat nog afwachten. Het EC2700 EPS ziet het wel zitten. Het ensemblegemiddelde van de temperatuur op 2 meter komt vanaf zaterdag niet meer boven het vriespunt uit. Overdag zou het dan enkele graden blijven vriezen en 's nachts zien we meest matige, misschien wel strenge vorst. Maar we houden een slag onder de arm: ongeveer dertig procent van de leden zien een vorstperiode niet meteen zitten en daar moeten we zeker rekening mee blijven houden.

Hieronder: het Amerikaanse GFS-model laat de zachte lucht oprukken tot in Nederland (de temperatuur is die op 850 hPa, of ongeveer 1500 meter hoogte). Het Europese model laat de grens met zachte lucht ten zuiden van ons blijven. Het is het verschil tussen (erg) zacht weer met regen of waterkoud weer met natte sneeuw.

nulgrens

14:59 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

25-12-09

Winter neemt adempauze

De winter 2009-2010 lijkt eventjes een adempauze te nemen. Dat het ondertussen dooit, zal niemand zijn ontgaan. Daardoor klinkt de mededeling dat we voor het eerst sinds 1986 een "officiële witte Kerst" beleven nogal cynisch. Maar er lag nu eenmaal om 8u vanmorgen nog een sneeuwdekje van 3 cm in Ukkel en daardoor voldoen we aan de "norm". Het doet bij mij de vraag rijzen of het wel zinvol is om dergelijke fenomenen te gaan "officialiseren", maar goed, mijn mening doet er niet echt toe en ik lig er ook niet wakker van.

Door de regen en de hoge luchtvochtigheid dooit het sneeuwdek snel weg, maar het kwik komt al bij al niet veel hoger uit dan 3°C. Een overtuigende inval van zachte lucht is het dus ook niet echt. Dat komt omdat de blokkade boven Groenland er nog altijd ligt. Die snijdt de pas af van de écht zachte luchtmassa's. De lucht die ons nu vanover zee bereikt, komt nog altijd van oorsprong uit het noorden. Dat zorgt de komende dagen voor "waterkoud" weer, met dag en nacht temperaturen tussen 0° en 5°C en af en toe regen of wat winterse neerslag.

Vanaf halfweg volgende week lijkt de Groenlandblokkade zich wat uit te breiden naar IJsland en dan wordt het weer boeiend op de weerkaarten. Depressies gaan weer een zuidelijke koers varen. Ongeveer boven onze omgeving botsen de relatief zachte luchtmassa's ten zuiden van de depressiekernen met veel koudere lucht uit het noordoosten. Het is nog onduidelijk wie als winnaar uit de bus zal komen. Dat blijkt duidelijk uit de EPS-pluimverwachting voor de 2 meter-temperatuur. Die vertoont voor onze omgeving een grote spreiding vanaf dinsdag. De operationele run van ECMWF2500 laat de koude lucht het pleit winnen. Volgens deze hoofdberekening vriest het vanaf dinsdag 's nachts weer stevig, blijft het ook overdag licht tot matig vriezen en valt er geregeld wat sneeuw. Opnieuw echte winter dus. Ongeveer de helft van de 50 EPS-leden kiest voor de zachtere oplossing. Zij laten de depressiekernen boven ons hoofd of te noorden van ons voorbij trekken.

Als we naar diezelfde pluimverwachting kijken voor het noordoosten van Nederland, dan is de onzekerheid al veel minder groot. Daar kiezen zowat alle EPS-leden voor de koude variant, met vrijwel dag en nacht vorst en grote kansen op sneeuw. De wintergrens komt met andere woorden vanaf dinsdag vlak in onze buurt te liggen.

Het lijkt er dus op dat de winter eventjes een adempauze neemt, maar niet van plan is om al definitief zijn biezen te pakken.

Voor de "experts" nog deze toevoeging: vanaf dinsdag lopen de berekeningen van de operationele EC2500-run en de controlerun ver uit elkaar. Dat kan erop duiden dat de onzekerheid in het EPS minstens voor een deel te wijten is aan de lagere resolutie van de ensembleleden. Je zou geneigd kunnen zijn om meer waarde te hechten aan de operationele berekening, omdat die door de hogere resolutie nauwkeuriger is. Maar dat is een gevaarlijke redenering. Door het grotere aantal berekeningen is het ook mogelijk dat de operationele run fouten in de modelinitialisatie meer gaat uitvergroten dan de ensembleleden en de controlerun, waardoor hij juist verder naast de uiteindelijke werkelijkheid zit. We houden het er dus maar op dat de verwachting vanaf dinsdag onzeker is.

14:11 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

21-12-09

Kwakkelwinter

De winter 2009-2010 is zijn volgende fase ingegaan: die van de kwakkelwinter. 's Nachts wat lichte vorst, overdag lichte dooi, soms wat sneeuw, soms wat natte sneeuw, soms wat regen. Het is een fase die je wel in elke lange winter terugvindt, ook in de meest strenge. Waarmee ik nog niet gezegd wil hebben dat dit een lange en strenge winter wordt. Daarover zo meteen meer.

Eerst wil ik nog even terugkomen op een fenomeen dat zich gisteren opvallend manifesteerde. Ik zat voor het werk in Oostende. Nadat de sneeuwzone daar 's ochtends vroeg was doorgekomen, ruimde de wind naar WZW en kwam er minder koude zeelucht binnengewaaid. De temperatuur liep op tot +3°C en het sneeuwdek van in totaal 18 cm begon razendsnel af te smelten. Na een paar uur stopte het afsmelten plots. Nochtans scheen de zon volop en wees de thermometer nog altijd +3°C aan. Een blik op de grafiek van de luchtvochtigheid en het dauwpunt maakte meteen duidelijk waarom. Vlak na de doortocht van de occlusie was de luchtvochtigheid opgelopen tot 98 procent en bedroeg het dauwpunt +3°C. Enkele uren later kwam abrupt veel drogere lucht binnengestroomd, met een relatieve vochtigheid rond de 50 procent en een dauwpunt van -6°C. Dat zorgde ervoor dat de smeltende sneeuwlaag makkelijk kon verdampen. Die verdamping ontrekt warmte aan de omgeving en dat zorgde er op zijn beurt voor dat de sneeuw zichzelf afkoelde tot rond het vriespunt, ondanks het feit dat de "gewone" luchttemperatuur ruim positief bleef. Hetzelfde principe geldt niet alleen voor een sneeuwdek, maar ook voor een ijsvloer. Hou dus altijd een oog op het dauwpunt en/of relatieve luchtvochtigheid (af te lezen op heel wat eenvoudige weerstationnetjes) als je wil weten of het écht gaat dooien of niet.

Hoe zit het nu met het weer voor de volgende dagen? Zoals gezegd gaat de winter wat kwakkelen. We zien boven de Atlantische Oceaan een omvangrijke koude put, die zich uitstrekt tot onze omgeving. In deze koude put ontstaan aan de grond diverse lagedrukkernen. De weermodellen hebben nog altijd moeite met het berekenen van de positie en koers van deze lagedrukgebiedjes. En net die positie bepaalt of we te maken krijgen met sneeuw, natte sneeuw, ijzel of regen.

Komende nacht zakt het kwik amper onder het vriespunt. We zijn achter een warmfront terecht gekomen en daar zit, de naam zegt het al, zachtere lucht, vooral op grotere hoogte. Er kan wat sneeuw of smeltende sneeuw vallen, het meest in het oosten van het land. Het is niet uitgesloten dat de sneeuw daar zelfs overgaat in regen, want de bovenluchten zijn een stuk opgewarmd. In de nacht van dinsdag op woensdag vriest het opnieuw licht, woensdag overdag ligt het kwik rond een graad of 2. In de nacht van woensdag op donderdag ligt de temperatuur rond het vriespunt, donderdag overdag opnieuw rond een graad of 2. In de kerstnacht krijgen we opnieuw te maken met een kantje-boordje situatie. Er valt neerslag bij een temperatuur iets boven 0°C. De temperatuur op 850 hPa is licht negatief, de dauwpunten licht positief. De kans op droge sneeuw is dus klein, de kans op natte sneeuw of regen groter. Allicht ligt er nog een oud (en afsmeltend) sneeuwdek en is de kerst min of meer "wit", maar een echte Witte Kerst met 2 hoofdletters zou ik het toch niet durven noemen. Maar misschien wijzigen de details op de weerkaarten de volgende dagen nog in gunstige zin.

Er zijn voorlopig nog geen tekenen dat de echte winter zich na de kerstdagen zal herpakken. De straalstroom blijft vrij zuidelijk liggen en boven Groenland is de luchtdruk nog altijd hoog, maar een garantie op een koud vervolg van de winter is dat nog niet.

17:21 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

19-12-09

IJskoude winter

Terwijl ik dit schrijf is het 12.30 uur en de thermometer staat op -7,1°C. Met andere woorden: matige vorst midden op de dag en dus diep winters. De vorige nacht is het kwik eventjes opgelopen (van -7° rond middernacht tot -4° rond 3 uur) omdat er wat dikkere bewolking kwam binnendrijven vanuit het noordoosten. Tegen zonsopkomst klaarde het opnieuw uit en toen ik live met Sofie Lemaire aan de telefoon hing voor het dagelijkse weerpraatje tijdens Music for Life was het alweer -7°C. Rond 8.30u was het -9,1°C. Net geen strenge vorst dus.

De zon heeft niet genoeg kracht om de koude lucht op te warmen, zeker niet nu de sneeuw de meeste warmtestraling terugkaatst naar de ruimte. Voorlopig wordt dit de koudste dag van de winter. Vanavond en vannacht steekt de wind op uit het zuiden en neemt de bewolking toe. Als dit lang genoeg uitblijft, kan het kwik eerst nog diep duiken, maar in de loop van de nacht begint het te stijgen. Tegen de ochtend bereikt een sneeuwstoring de omgeving van Gent. Het sneeuwt eerst licht, later matig. Volgens de weermodellen valt er tussen de 5 en 10 centimeter. Als de storing wat blijft slepen, kan dat nog wat meer zijn.

Na doortocht van de sneeuwstoring ruimt de wind naar de westelijke sector en komt er wat minder koude lucht binnengesijpeld vanover zee. Het kwik kan dan eventjes in de buurt van het nulpunt uitkomen, maar in geen geval genoeg om de sneeuwlaag beduidend aan te tasten. In de nacht van zondag op maandag gaat het opnieuw vriezen, zo rond -4°C. Maandag overdag blijft het opnieuw vriezen en ook de dagen daarna verwacht ik geen echte dooi. Hooguit een enkel graadje overdag, maar 's nachts blijft het licht tot matig vriezen. Zo houdt ons sneeuwdek het dus uit tot aan de kerstdagen. Een volgende actieve neerslagzone voorziet het Europese weermodel voorlopig, jawel, in de nacht van 24 op 25 december. Maar die timing kan nog wel een paar keer veranderen.

Op de weerkaarten verandert er de volgende dagen wel één belangrijke factor. De straalstroom schiet vanuit Noord-Afrika naar Oost-Europa. Daar wordt het volgende week een stuk minder koud. Onze winterkou zal vanaf volgende week uit het noorden moeten komen, niet uit het oosten. Dat betekent ook dat de warmere bovenluchten niet ver uit de buurt liggen en dat de kansen op ijzel dus stijgen. Ook dat hoort bij een echte lange winter.

Over het ijs is er weinig goed nieuws te melden: door de sneeuw is de kwaliteit belabberd en groeit het ijs ondanks de koude nachten nauwelijks aan. Ik zou niemand aanraden om het ijs op te gaan.

Tot slot: vaste lezers van deze ijsverwachting die mij ook eens aan het werk willen horen, kunnen de volgende dagen rond 8 uur 's ochtends afstemmen op Studio Brussel, waar ik het weerpraatje doe voor Music for Life, soms vlak voor en soms vlak na het nieuws van 8u. En allemaal een plaat aanvragen voor het goede doel!

Hieronder een mooie illustratie van de Postma-regel die stelt dat in koude winters zachte oplossingen ook koud uitpakken. Een depressie gevuld met ijskoude lucht houdt begin volgende week de winter boven Vlaanderen in stand.

koude depressie

13:06 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |