30-12-09

Daar is de winter!

Niets houdt Koning Winter nu nog tegen. Hij komt vannacht en morgen een beetje geniepig aangeslopen, maar op 1 januari begint een vorstperiode waarvan het einde nog lang niet in zicht is.

De zachte lucht heeft de voorbije 24 uur zoals verwacht heel eventjes Vlaanderen ingepalmd. En dat ging razendsnel. Rond middernacht lag het kwik in Drongen nog rond 3°C. Twee uur later was het gestegen tot maar liefst 9°C. Dat thermisch hoogstandje was van korte duur. Vanaf 3 uur 's nachts begon het kwik geleidelijk weer te dalen en rond 19 uur vandaag waren we opnieuw waar we begonnen waren: bij 3°C. De volgende uren blijft die daling langzaam maar zeker doorgaan. Er valt nu nog geregeld regen. Als er morgen nog neerslag valt, zal die overgaan van regen in onderkoelde regen of ijsregen en later sneeuw. Grote hoeveelheden hoeven we volgens de weermodellen niet te verwachten. Het kwik gaat vannacht lichtjes onder het vriespunt en komt er morgen overdag niet meer boven, tenzij in een niet al te brede strook aan zee.

De nacht van donderdag op vrijdag (oudejaarsnacht) vriest het licht en kunnen er ook wat sneeuwvlokjes dwarrelen. Het wordt dus uitkijken op de weg! Op nieuwjaarsdag nipt het kwik misschien nog eventjes aan het vriespunt, maar 's avonds begint het al snel te dalen en in de nacht van vrijdag op zaterdag vriest het voor het eerst matig (-5° of iets lager).

Zaterdag en zondag zijn twee koude winterdagen, met lichte vorst overdag en matige vorst 's nachts. Er is kans op wat lichte sneeuw, maar de hoeveelheden zijn beperkt. Begin volgende week lijkt de vrieskou nog wat te verscherpen, met overdag lichte tot matige vorst en 's nachts matige tot strenge vorst. Volgens de jongste berekening van het EPS (ECMWF3012) blijft de vorst gewoon aanhouden minstens tot en met het volgende weekend. Dat zou betekenen dat er vanaf pakweg donderdag op beperkte schaal en vanaf het weekend van 9 januari op uitgebreide schaal geschaatst zou kunnen worden, maar uiteraard is dat nog eventjes afwachten.

Wat is nu de oorzaak van dit winterweer? Al een hele tijd ligt er op de Atlantische Oceaan een hogedrukblokkade, die de aanvoer van zachte oceaanlucht naar onze omgeving afsnijdt. Die blokkade was de oorzaak van de eerste, sneeuwrijke winterprik ongeveer een week geleden. De blokkade trok zich eventjes terug naar het noorden, waardoor een depressie vanboven de Azoren dichterbij kon sluipen. Die zorgde ervoor dat het kwik wat kon oplopen, met een traditionele "kerstdooi" tot gevolg. De blokkade breidt zich nu opnieuw uit naar het zuidoosten, waardoor de depressie weer wordt weggeduwd naar het zuiden. Het front dat de scheiding vormt tussen de zachte en de koude lucht kon gisteren eventjes doordringen tot halfweg Nederland, maar keert nu op zijn stappen terug. De wind komt bij ons opnieuw in het noordoosten terecht en de koude continentale lucht keert terug.

Op Nieuwjaarsdag ligt de depressie boven de Alpen, het hogedrukgebied heeft zich uitgebreid tot boven IJsland. Tussen beide systemen stroomt nu koude lucht naar Vlaanderen, ook op grote hoogte. De bovenlucht is zo koud (rond -10°C op 1500 meter hoogte) dat alle neerslag vanaf dan alleen nog maar als droge sneeuw kan vallen. De zon heeft deze tijd van het jaar niet genoeg kracht om de koude luchtlaag op te warmen. Het blijft dus dag en nacht vriezen.

Vanaf maandag trekt een depressie van west naar oost onder ons door. We blijven daardoor de hele tijd in de koude continentale lucht. Ook boven Scandinavië ligt een lagedrukgebied. In combinatie met de blokkade boven Groenland en IJsland, zorgt dat ervoor dat er koude lucht van de poolstreek naar het zuiden stroomt. Die situatie lijkt volgende week nauwelijks te veranderen. Het zorgt ervoor dat een groot deel van Europa te maken krijgt met koud winterweer. Daardoor ontstaat er bij ons een grote "marge": zelfs als de wind een tijdlang naar het zuiden of zelfs zuidwesten draait, stroomt er nog altijd koude lucht naar onze omgeving. Het lijkt er dus op dat de winter nog wel een tijdje op zijn troon blijft zitten.

Hieronder: ook in het zuidwesten van Nederland wordt vanaf komend weekend aan een serieuze ijsvloer gewerkt. (bron: www.winterplaza.nl)

eps_ijsgroei_06310

22:12 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (3) |  Facebook |

Commentaren

Met een beetje geluk vanaf woensdag op de Kraenepoel :)

Gepost door: Kristof | 30-12-09

Deze site stond een poosje in de ijskast,maar is weer ontdooit :-)
We blijven alles volgen op de scha.... heu voet :D

Groetjes uit Roelofarendsveen

Gepost door: aad hogenboom | 31-12-09

Dank voor de reacties! @Kristof: 't is nog een beetje moeilijk om de dikte van de ijsvloer tegen woensdag in te schatten. Ik denk dat het nog op het randje zal zijn.
@Aad: hopelijk komen we nog eens uitgebreid op de schaats en kunnen we genieten van een aantal mooie toertochten!

Vriendelijke groeten,

Gert

Gepost door: Gert | 01-01-10

De commentaren zijn gesloten.