29-12-09

Vorst vanaf nieuwjaar

Het occlusiefront (zie vorige bijdrage) zorgt zoals verwacht voor een vrij spectaculair temperatuursverschil in de Lage Landen. Op het ogenblik dat ik dit schrijf (dinsdagavond rond 23.15 uur) ligt de temperatuur in Ronse op +7°C, in Oudenaarde op +6°C, in het Gentse op +3°, in Amsterdam rond +1° en in het noorden van Nederland sneeuwt het bij temperaturen die iets onder het vriespunt liggen. Ook morgen woensdag blijft Vlaanderen in de erg zachte lucht (tot +10°C), het noorden van Nederland in de koude lucht met temperaturen rond het vriespunt. Stilletjesaan begint de koude lucht opnieuw terrein te winnen naar het zuiden.

Bij ons duurt het tot vrijdag voor het - vrij aarzelend - begint te vriezen. Volgens de jongste berekeningen van de Europese weercomputer valt er daarbij weinig of geen sneeuw. Dat is ook te merken aan de temperaturen in de EPS-pluim: de extreem lage waarden zijn daaruit verdwenen. Zeer strenge vorst is bij ons alleen mogelijk als de wind wegvalt boven een een gesloten sneeuwdek en er geen bewolking is. Door uitstraling koelt de onderste luchtlaag dan erg snel af, terwijl de isolerende sneeuwlaag verhindert dat er warmte vanuit de bodem wordt aangevoerd. Het zijn alleen de onderste tientallen meters van de luchtlaag die zo extreem afkoelen. Als er te veel wind staat, wordt die onderste luchtlaag gemengd met de warmere luchtlagen er boven, waardoor het niet zo sterk kan afkoelen. Een dergelijk scenario is blijkbaar (voorlopig?) uit de berekeningen verdwenen. Van zodra er toch sneeuw valt, zullen de extreem koude oplossingen wel opnieuw opduiken.

Wat mogen we dan wel verwachten? Vrijdag en zaterdag overdag temperaturen rond 0°C en 's nachts overwegend lichte vorst. Vanaf zondag zou het dan nog wat kouder worden, met overdag lichte vorst en 's nachts matige vorst. Dat zou zo ongeveer het weerbeeld zijn voor heel volgende week. De kansen op sneeuw lijken voorlopig dus beperkt. Er wordt vanaf zondag zo stilaan gewerkt aan een ijsvloertje. Tegen woensdag zou dat gemiddeld zo'n 8 cm dik zijn op ondiep, stilstaand water. De meest optimistische berekeningen gaan (voor onze omgeving) naar zo'n 15 cm tegen het weekend van 9 januari. Het gemiddelde gaat voor zo'n 9 cm tegen dat weekend. Ter indicatie: georganiseerde toertochten mogen in Nederland doorgaan van zodra de ijsvloer 12 cm dik is.

Vandaag heeft het Elfstedenbestuur laten weten dat het, zoals ik in mijn vorige bijdrage ook al schreef, het véél te voorbarig is om al aan een Elfstedentocht te denken. Er ligt op de meeste plekken nog niet eens ijs op de route. De vereniging vraagt iedereen om kalm te blijven en zeker niet te vroeg het ijs op te gaan. Ik kan mij hier alleen maar bij aansluiten.

Hieronder: de ijsgroei volgens de 50 berekeningen van de Europese weercomputer. De blauwe lijn is het gemiddelde van de berekeningen. (bron: www.winterplaza.nl).

eps_ijsgroei_06310

23:31 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.