28-12-09

Zachte lucht stagneert boven Nederland

Op de websites van een aantal Nederlandse kranten doken vandaag al de eerste sensatie-berichten op die het hebben over "Elfstedenkou op komst" en "ijs rond 8 januari op Elfstedendikte". Dat is natuurlijk véél en véél te voorbarig. Het begon allemaal met een genuanceerd artikel vanmorgen van de gerespecteerde Friese weerman Johan Habekothé in de Leeuwarder Courant. Andere kranten namen het bericht over op hun website. Ze behielden daarbij de spectaculaire gedeelten en schrapten de nuances, tot er nog een sensatiebericht overbleef. Zo gaat dat in de media, tegenwoordig.

Dat het kouder wordt, dat staat nu wel vast. Ook het Amerikaanse GFS-model is bijgedraaid en laat komend weekend de winter binnenvallen. Maar laat ons eerst nog even kijken naar de korte termijn. Morgen dinsdag krijgen we te maken met een occlusiefront dat nadert vanuit het zuiden. Vannacht gaat de temperatuur eerst nog eventjes onder nul. De eerste neerslag valt morgenochtend allicht als sneeuw. Later gaat de sneeuw over in natte sneeuw en/of regen. In het noordelijk deel van Vlaanderen stijgt de temperatuur heel langzaam, tot een graad of 2 's avonds laat. In het zuiden en oosten van ons land kan het een heel stuk zachter worden.

De zachte lucht stagneert in onze buurt en raakt niet verder dan het zuiden van Nederland, in Midden- en Noord-Nederland kan een behoorlijk pak sneeuw vallen. Al in de loop van woensdag begint het front stilletjesaan op zijn stappen terug te keren en vanaf donderdag komt ook Vlaanderen geleidelijk aan weer in de koudere lucht terecht.

Vanaf donderdag staat er een noordoostelijke stroming, gegangmaakt door een hogedrukgebied met kern tussen Groenland en IJsland en een depressie met kern boven Frankrijk. Daardoor komt een transport van koude lucht op gang, ook op grotere hoogte. Op 1500 meter zakt de temperatuur tegen zaterdag naar -10°C. Als er dan nog neerslag valt, is dat ook bij ons gegarandeerd sneeuw. Vooral zondag en maandag zou het kwik dan diep kunnen wegzakken, met overdag lichte tot matige vorst en 's nachts strenge vorst.

Zoals de wijze Friezen zeggen: "strenge vorst alleen volstaat niet om een Elfstedentocht uit te schrijven". Er zijn zo veel andere factoren die een rol spelen: de wind, sneeuwval, en noem maar op. Allemaal factoren die nu nog moeilijk in te schatten zijn. De vorstperiode moet immers nog beginnen. En de nieuwste EPS-pluim van het ECMWF-model laat de temperatuur op het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode alweer wat oplopen. Niet genoeg om van dooi te spreken, maar de scherpste kantjes van de kou zouden er op het einde van de periode alweer af kunnen gaan. Dus samengevat: ja, het wordt kouder en het gaat weldegelijk vriezen. Maar om nu al te dromen van lange schaatstochten? Laat ons nog maar even afwachten...

 

22:26 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.