27-12-09

Komt de echte winter er aan?

Komt de echte winter er aan? Hij ligt de volgende dagen in elk geval héél erg op de loer. Maar de Europese en de Amerikaanse weermodellen zijn het voorlopig nog erg oneens.

Het begin van de nieuwe winterprik zou wel eens verrassend dichtbij kunnen liggen. Op de Atlantische Oceaan zien we een omvangrijke depressie, met kern ten noorden van de Azoren. Op die plek ligt vaak een hogedrukgebied. Dat duidt er al op dat deze winter anders verloopt dan veel van de voorgaande. Dit lagedrukgebied kruipt de volgende dagen wat dichterbij. Dinsdag ligt het occlusiefront van deze depressie in onze omgeving. Zeer belangrijk detail: ten noorden van deze occlusie staat een noordoostelijke wind en bevinden zich vrij koude luchtmassa's. Ten zuiden van de occlusie waait de wind uit het zuidwesten en zit veel zachtere lucht. De temperatuursgradiënt is erg groot. Vlak ten noorden van het occlusiefront ligt de temperatuur rond het vriespunt, honderd kilometer meer naar het zuiden is het +10°C.

Hier verschillen het Europese ECMWF- en het Amerikaanse GFS-model al grondig van mening. De Amerikanen laten het front in de loop van dinsdag een heel stuk meer naar het noorden trekken, waardoor Vlaanderen 's avonds vol in de zachte lucht terecht komt. Het kwik zou dan oplopen tot +8°C.  Een compleet ander verhaal zien we bij ECMWF. Dit model laat de zachte lucht stagneren ten zuiden van ons. Er valt dan dinsdag de hele dag neerslag bij een temperatuur die amper boven het vriespunt geraakt. Waarschijnlijk is dat regen die tijdelijk overgaat in natte sneeuw. Tijdelijk, want ook bij ECMWF komt 's avonds de zachtere lucht dichterbij, maar dan vooral in de hogere luchtlagen. Hoewel de temperatuur aan de grond in dat geval nauwelijks oploopt, kan de sneeuw dan toch overgaan in regen.

Ongeveer een kwart van de 50 ensemble-leden van het EPS kiezen voor de zachte variant, ruim 75 procent gaat mee met de koude operationele oplossing. De kans dat het dinsdag al (water)koud wordt, is dus groot.

In het tweede deel van de week laat ECMWF de bewuste depressie verder naar de Alpen trekken. Wij komen dan in de continentale lucht terecht, met overdag licht positieve en 's nachts licht negatieve temperaturen. Vanaf zaterdag zou de kou nog verscherpen. We zien dan op de operationele kaarten een hogedrukgordel boven Groenland, IJsland en Scandinavië. Aan de zuidflank van deze gordel stroomt koude continentale lucht naar onze omgeving. Scandinavië en Rusland koelen verder af, zodat misschien wel de basis wordt gelegd van een erg koude winterperiode, maar uiteraard is dat nog afwachten. Het EC2700 EPS ziet het wel zitten. Het ensemblegemiddelde van de temperatuur op 2 meter komt vanaf zaterdag niet meer boven het vriespunt uit. Overdag zou het dan enkele graden blijven vriezen en 's nachts zien we meest matige, misschien wel strenge vorst. Maar we houden een slag onder de arm: ongeveer dertig procent van de leden zien een vorstperiode niet meteen zitten en daar moeten we zeker rekening mee blijven houden.

Hieronder: het Amerikaanse GFS-model laat de zachte lucht oprukken tot in Nederland (de temperatuur is die op 850 hPa, of ongeveer 1500 meter hoogte). Het Europese model laat de grens met zachte lucht ten zuiden van ons blijven. Het is het verschil tussen (erg) zacht weer met regen of waterkoud weer met natte sneeuw.

nulgrens

14:59 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

SPANNEND...! Kijk erg uit naar het vervolg ervan en duim op een overwinning van de koude versie!

Gepost door: Leen Blontrock | 27-12-09

Heb deze site vorige weekt ontdekt. Sindsdien ben ik bijna dagelijks eens langsgeweest. Doe allezins zo verder! Ik duim met jullie mee voor een koude winter. Zo kunnen we nog eens onze schaatsen uit het vet halen!

Gepost door: Kristof Maenhout | 28-12-09

De commentaren zijn gesloten.