25-12-09

Winter neemt adempauze

De winter 2009-2010 lijkt eventjes een adempauze te nemen. Dat het ondertussen dooit, zal niemand zijn ontgaan. Daardoor klinkt de mededeling dat we voor het eerst sinds 1986 een "officiële witte Kerst" beleven nogal cynisch. Maar er lag nu eenmaal om 8u vanmorgen nog een sneeuwdekje van 3 cm in Ukkel en daardoor voldoen we aan de "norm". Het doet bij mij de vraag rijzen of het wel zinvol is om dergelijke fenomenen te gaan "officialiseren", maar goed, mijn mening doet er niet echt toe en ik lig er ook niet wakker van.

Door de regen en de hoge luchtvochtigheid dooit het sneeuwdek snel weg, maar het kwik komt al bij al niet veel hoger uit dan 3°C. Een overtuigende inval van zachte lucht is het dus ook niet echt. Dat komt omdat de blokkade boven Groenland er nog altijd ligt. Die snijdt de pas af van de écht zachte luchtmassa's. De lucht die ons nu vanover zee bereikt, komt nog altijd van oorsprong uit het noorden. Dat zorgt de komende dagen voor "waterkoud" weer, met dag en nacht temperaturen tussen 0° en 5°C en af en toe regen of wat winterse neerslag.

Vanaf halfweg volgende week lijkt de Groenlandblokkade zich wat uit te breiden naar IJsland en dan wordt het weer boeiend op de weerkaarten. Depressies gaan weer een zuidelijke koers varen. Ongeveer boven onze omgeving botsen de relatief zachte luchtmassa's ten zuiden van de depressiekernen met veel koudere lucht uit het noordoosten. Het is nog onduidelijk wie als winnaar uit de bus zal komen. Dat blijkt duidelijk uit de EPS-pluimverwachting voor de 2 meter-temperatuur. Die vertoont voor onze omgeving een grote spreiding vanaf dinsdag. De operationele run van ECMWF2500 laat de koude lucht het pleit winnen. Volgens deze hoofdberekening vriest het vanaf dinsdag 's nachts weer stevig, blijft het ook overdag licht tot matig vriezen en valt er geregeld wat sneeuw. Opnieuw echte winter dus. Ongeveer de helft van de 50 EPS-leden kiest voor de zachtere oplossing. Zij laten de depressiekernen boven ons hoofd of te noorden van ons voorbij trekken.

Als we naar diezelfde pluimverwachting kijken voor het noordoosten van Nederland, dan is de onzekerheid al veel minder groot. Daar kiezen zowat alle EPS-leden voor de koude variant, met vrijwel dag en nacht vorst en grote kansen op sneeuw. De wintergrens komt met andere woorden vanaf dinsdag vlak in onze buurt te liggen.

Het lijkt er dus op dat de winter eventjes een adempauze neemt, maar niet van plan is om al definitief zijn biezen te pakken.

Voor de "experts" nog deze toevoeging: vanaf dinsdag lopen de berekeningen van de operationele EC2500-run en de controlerun ver uit elkaar. Dat kan erop duiden dat de onzekerheid in het EPS minstens voor een deel te wijten is aan de lagere resolutie van de ensembleleden. Je zou geneigd kunnen zijn om meer waarde te hechten aan de operationele berekening, omdat die door de hogere resolutie nauwkeuriger is. Maar dat is een gevaarlijke redenering. Door het grotere aantal berekeningen is het ook mogelijk dat de operationele run fouten in de modelinitialisatie meer gaat uitvergroten dan de ensembleleden en de controlerun, waardoor hij juist verder naast de uiteindelijke werkelijkheid zit. We houden het er dus maar op dat de verwachting vanaf dinsdag onzeker is.

14:11 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.