21-12-09

Kwakkelwinter

De winter 2009-2010 is zijn volgende fase ingegaan: die van de kwakkelwinter. 's Nachts wat lichte vorst, overdag lichte dooi, soms wat sneeuw, soms wat natte sneeuw, soms wat regen. Het is een fase die je wel in elke lange winter terugvindt, ook in de meest strenge. Waarmee ik nog niet gezegd wil hebben dat dit een lange en strenge winter wordt. Daarover zo meteen meer.

Eerst wil ik nog even terugkomen op een fenomeen dat zich gisteren opvallend manifesteerde. Ik zat voor het werk in Oostende. Nadat de sneeuwzone daar 's ochtends vroeg was doorgekomen, ruimde de wind naar WZW en kwam er minder koude zeelucht binnengewaaid. De temperatuur liep op tot +3°C en het sneeuwdek van in totaal 18 cm begon razendsnel af te smelten. Na een paar uur stopte het afsmelten plots. Nochtans scheen de zon volop en wees de thermometer nog altijd +3°C aan. Een blik op de grafiek van de luchtvochtigheid en het dauwpunt maakte meteen duidelijk waarom. Vlak na de doortocht van de occlusie was de luchtvochtigheid opgelopen tot 98 procent en bedroeg het dauwpunt +3°C. Enkele uren later kwam abrupt veel drogere lucht binnengestroomd, met een relatieve vochtigheid rond de 50 procent en een dauwpunt van -6°C. Dat zorgde ervoor dat de smeltende sneeuwlaag makkelijk kon verdampen. Die verdamping ontrekt warmte aan de omgeving en dat zorgde er op zijn beurt voor dat de sneeuw zichzelf afkoelde tot rond het vriespunt, ondanks het feit dat de "gewone" luchttemperatuur ruim positief bleef. Hetzelfde principe geldt niet alleen voor een sneeuwdek, maar ook voor een ijsvloer. Hou dus altijd een oog op het dauwpunt en/of relatieve luchtvochtigheid (af te lezen op heel wat eenvoudige weerstationnetjes) als je wil weten of het écht gaat dooien of niet.

Hoe zit het nu met het weer voor de volgende dagen? Zoals gezegd gaat de winter wat kwakkelen. We zien boven de Atlantische Oceaan een omvangrijke koude put, die zich uitstrekt tot onze omgeving. In deze koude put ontstaan aan de grond diverse lagedrukkernen. De weermodellen hebben nog altijd moeite met het berekenen van de positie en koers van deze lagedrukgebiedjes. En net die positie bepaalt of we te maken krijgen met sneeuw, natte sneeuw, ijzel of regen.

Komende nacht zakt het kwik amper onder het vriespunt. We zijn achter een warmfront terecht gekomen en daar zit, de naam zegt het al, zachtere lucht, vooral op grotere hoogte. Er kan wat sneeuw of smeltende sneeuw vallen, het meest in het oosten van het land. Het is niet uitgesloten dat de sneeuw daar zelfs overgaat in regen, want de bovenluchten zijn een stuk opgewarmd. In de nacht van dinsdag op woensdag vriest het opnieuw licht, woensdag overdag ligt het kwik rond een graad of 2. In de nacht van woensdag op donderdag ligt de temperatuur rond het vriespunt, donderdag overdag opnieuw rond een graad of 2. In de kerstnacht krijgen we opnieuw te maken met een kantje-boordje situatie. Er valt neerslag bij een temperatuur iets boven 0°C. De temperatuur op 850 hPa is licht negatief, de dauwpunten licht positief. De kans op droge sneeuw is dus klein, de kans op natte sneeuw of regen groter. Allicht ligt er nog een oud (en afsmeltend) sneeuwdek en is de kerst min of meer "wit", maar een echte Witte Kerst met 2 hoofdletters zou ik het toch niet durven noemen. Maar misschien wijzigen de details op de weerkaarten de volgende dagen nog in gunstige zin.

Er zijn voorlopig nog geen tekenen dat de echte winter zich na de kerstdagen zal herpakken. De straalstroom blijft vrij zuidelijk liggen en boven Groenland is de luchtdruk nog altijd hoog, maar een garantie op een koud vervolg van de winter is dat nog niet.

17:21 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

De betekenis van het dauwpunt was me tot nu toe nog niet helemaal duidelijk. Het is blijkbaar een heel belangrijk fenomeen!
En dat dauwpunt ligt blijkbaar heel hoog vandaag want de sneeuw rond Leuven verdwijnt razendsnel. Aan dit tempo wordt het allesbehalve een witte kerst...zucht :-( Weeral er net naast!
Niet geklaagd, we zijn pas begonnen met de winter. Op hoop van zegen!

Gepost door: fotogeniek Belgie (Koen) | 22-12-09

De commentaren zijn gesloten.