19-12-09

IJskoude winter

Terwijl ik dit schrijf is het 12.30 uur en de thermometer staat op -7,1°C. Met andere woorden: matige vorst midden op de dag en dus diep winters. De vorige nacht is het kwik eventjes opgelopen (van -7° rond middernacht tot -4° rond 3 uur) omdat er wat dikkere bewolking kwam binnendrijven vanuit het noordoosten. Tegen zonsopkomst klaarde het opnieuw uit en toen ik live met Sofie Lemaire aan de telefoon hing voor het dagelijkse weerpraatje tijdens Music for Life was het alweer -7°C. Rond 8.30u was het -9,1°C. Net geen strenge vorst dus.

De zon heeft niet genoeg kracht om de koude lucht op te warmen, zeker niet nu de sneeuw de meeste warmtestraling terugkaatst naar de ruimte. Voorlopig wordt dit de koudste dag van de winter. Vanavond en vannacht steekt de wind op uit het zuiden en neemt de bewolking toe. Als dit lang genoeg uitblijft, kan het kwik eerst nog diep duiken, maar in de loop van de nacht begint het te stijgen. Tegen de ochtend bereikt een sneeuwstoring de omgeving van Gent. Het sneeuwt eerst licht, later matig. Volgens de weermodellen valt er tussen de 5 en 10 centimeter. Als de storing wat blijft slepen, kan dat nog wat meer zijn.

Na doortocht van de sneeuwstoring ruimt de wind naar de westelijke sector en komt er wat minder koude lucht binnengesijpeld vanover zee. Het kwik kan dan eventjes in de buurt van het nulpunt uitkomen, maar in geen geval genoeg om de sneeuwlaag beduidend aan te tasten. In de nacht van zondag op maandag gaat het opnieuw vriezen, zo rond -4°C. Maandag overdag blijft het opnieuw vriezen en ook de dagen daarna verwacht ik geen echte dooi. Hooguit een enkel graadje overdag, maar 's nachts blijft het licht tot matig vriezen. Zo houdt ons sneeuwdek het dus uit tot aan de kerstdagen. Een volgende actieve neerslagzone voorziet het Europese weermodel voorlopig, jawel, in de nacht van 24 op 25 december. Maar die timing kan nog wel een paar keer veranderen.

Op de weerkaarten verandert er de volgende dagen wel één belangrijke factor. De straalstroom schiet vanuit Noord-Afrika naar Oost-Europa. Daar wordt het volgende week een stuk minder koud. Onze winterkou zal vanaf volgende week uit het noorden moeten komen, niet uit het oosten. Dat betekent ook dat de warmere bovenluchten niet ver uit de buurt liggen en dat de kansen op ijzel dus stijgen. Ook dat hoort bij een echte lange winter.

Over het ijs is er weinig goed nieuws te melden: door de sneeuw is de kwaliteit belabberd en groeit het ijs ondanks de koude nachten nauwelijks aan. Ik zou niemand aanraden om het ijs op te gaan.

Tot slot: vaste lezers van deze ijsverwachting die mij ook eens aan het werk willen horen, kunnen de volgende dagen rond 8 uur 's ochtends afstemmen op Studio Brussel, waar ik het weerpraatje doe voor Music for Life, soms vlak voor en soms vlak na het nieuws van 8u. En allemaal een plaat aanvragen voor het goede doel!

Hieronder een mooie illustratie van de Postma-regel die stelt dat in koude winters zachte oplossingen ook koud uitpakken. Een depressie gevuld met ijskoude lucht houdt begin volgende week de winter boven Vlaanderen in stand.

koude depressie

13:06 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |

Commentaren

Goeie analyse Gert, ge zijt blijkbaar al goed ingewerkt in uw nieuwe job! Ga deze week proberen eens vroeg op te staan om naar jouw weerpraatje te luisteren.
Groeten
Marc

Gepost door: Marcus | 19-12-09

De commentaren zijn gesloten.