17-12-09

Hardnekkige winter

Winterweer kan verdraaid hardnekkig zijn en daar hebben zelfs de meest geavanceerde weermodellen nog moeite mee. Dat is vandaag weer gebleken. Eerst en vooral viel er een pak meer sneeuw dan verwacht. In Oostende lag er vanmorgen 12 cm, in het Gentse rond de middag een centimeter of 7. Alle modellen berekenden in hun ochtendrun voor de kust nog een middagtemperatuur tussen +3 en +7°C. In werkelijkheid bleeft het kwik er steken bij het vriespunt.

Ook voor de omgeving van Gent lieten de weermodellen de temperatuur vandaag positief worden (zie vorige bijdrage). In werkelijkheid bleeft het gewoon lichtjes vriezen.

De sneeuw is een prachtig gezicht, maar tegelijk funest voor de schaatsers. De prille (en uiterst onbetrouwbare!) ijsvloer is bedekt met een dikke laag sneeuw. Sneeuw is de perfecte isolatie. Het ijs zal de volgende dagen nauwelijks nog aangroeien, behalve op de plaatsen waar het water nu nog open ligt, hoe paradoxaal dat ook klinkt.

Ook vannacht kan er nog wat sneeuw bijvallen. Blijft het bewolkt, dan ligt de minimumtemperatuur rond -3°C in het Gentse, maar als het lang genoeg uitklaart, zou het mij niet verbazen dat het kwik boven de verse sneeuwlaag een stuk onder de -5°C uitkomt.

Morgen vrijdag heeft de wind weer de noordoosthoek opgezocht en komen de maxima niet veel hoger dan -1° à -2°C. Het is overwegend zonnig. De kans op een sneeuwbui is in het binnenland klein. 's Avonds valt de wind weg en op plaatsen waar er veel sneeuw ligt, kan het kwik erg diep onderuit gaan. Tussen de -6° en de -10°C is zeker haalbaar. Zaterdag wordt een ijskoude dag, met maxima rond -2°C. De sneeuwlaag kan zich dus moeiteloos handhaven. In de loop van de avond neemt bewolking toe. Dat zorgt ervoor dat de vorst 's nachts wat tempert, maar er gaat ook opnieuw sneeuw vallen. Op zondag laten de weermodellen de temperatuur in een groot deel van Vlaanderen weer (ruim) positief worden, maar met de ervaring van vandaag in het achterhoofd, zetten we daar voorlopig maar de nodige vraagtekens bij.

15:31 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.