15-12-09

Eerste vorst van betekenis

Het kwik ging vanochtend vroeg diep onderuit in Drongen-Baarle. Rond zonsopgang duidde de thermometer -7,4°C aan. De omgeving van Gent was daarmee één van de koudste plekjes in Vlaanderen. Een ijsdag zat er nog niet in. In de vroege namiddag liep het kwik op tot +1,4°C.

Ook de volgende nacht kan het kwik nog eens diep onderuit gaan. Een -5 à -6°C moet haalbaar zijn. Bewolking kan wel wat roet in het eten gooien. De maxima in het Gentse schommelen morgen rond het vriespunt. In de nacht van woensdag op donderdag komt er vanuit het noordwesten nog meer bewolking opzetten, zodat het dan hooguit tot lichte vorst komt. Het Europese weermodel ECMWF (00u-run van 15/12) berekent daarbij ook 1 tot 3 mm neerslag, zeg in dit geval maar 1 tot 3 cm sneeuw. Voor schaatsers is dit niet zo'n goed nieuws. Op de prille ijsvloer komt dan een isolerende sneeuwlaag te liggen die de verdere aangroei afremt en die ook niet goed is voor de kwaliteit van het ijs. Maar als winters decorum is het natuurlijk wel prachtig.

Donderdag overdag komt de temperatuur in het westelijk deel van Vlaanderen, zeg maar van de kust tot de omgeving van Antwerpen en Brussel, een aantal uur boven het vriespunt uit, omdat de wind tijdelijk de westelijke hoek heeft opgezocht en daarmee zachtere lucht is binnengestroomd. Reken op 4° vlak aan zee, rond +2° in het Gentse en tussen 0° en 1° in de omgeving van Antwerpen en Brussel. Alles wat verder naar het oosten ligt, blijft waarschijnlijk nipt in de vrieskou. In de loop van de dag spant de noordoostenwind weer aan en duikt heel het land opnieuw de vorst in. 's Nachts zakt het kwik opnieuw richting -5°C.

Het ziet ernaar uit dat vrijdag voorlopig de koudste dag wordt, met maxima in het Gentse rond -2°C. Het blijft dan ook droog. 's Avonds gaat het kwik erg snel onderuit en in de loop van de nacht kan de thermometer -8° aanwijzen in het Gentse, meer naar het oosten is strenge vorst mogelijk.

Daarna hebben we de scherpste kantjes van de kou wel gehad. Vanaf zaterdag lijkt de wind weer de (noord)westelijke sector op te zoeken en dan zouden de maxima opnieuw enkele graden boven nul uitkomen, terwijl het 's nachts meest licht vriest. De kans op winterse neerslag neemt opnieuw toe. Maar we zien ook dat vanaf zaterdag de onzekerheid in de temperatuursverwachting groot wordt. We bevinden ons immers op de grens van een relatief warme Noordzee (zeewatertemperatuur 10°C) en een Europees vasteland dat voor een groot deel met ijskoude lucht is gevuld. Het maakt dus een hemelsbreed verschil of de wind vanover zee, dan wel vanover land blaast. Met andere woorden: de exacte koers van de depressies in onze omgeving zullen bepalen of de winter nog een tijdje stand houdt, ofwel geleidelijk aan wordt verdreven. En zoals we inmiddels weten, laat koude lucht zich vaak minder gemakkelijk opruimen dan de weermodellen berekenen.

Hieronder: de onzekerheid in de EPS-temperatuursverwachting is groot vanaf zaterdag. (bron: www.weerplaza.nl)

1pluim

 

15:32 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.