13-12-09

Winter komt stilaan op gang

Eerst en vooral mijn verontschuldigingen voor het lange uitblijven van een update in deze spannende tijden, maar ik ben ook nog met een aantal andere dingen bezig.

In de vorige bijdrage stelde ik nog de vraag of het licht winters, diep winters, of helemaal niet winters zou worden. Ik zou uiteindelijk nog een andere term willen opdiepen: het wordt de komende dagen middelmatig winters. Op de weerkaarten zien we morgen een hogedrukgebied met kern boven IJsland. Aan de oostflank zakken twee lagedrukgebiedjes over de Noordzee naar het zuiden. Een eerste koerst over Engeland en zorgt ervoor dat de wind bij ons uit de oostelijke sector blijft komen. De westcirculatie van de vorige weken heeft ervoor gezorgd dat heel Europa vol zachte maritieme lucht zat en het duurt natuurlijk een tijdje voor die terug is gedreven. Daardoor komt de afkoeling maar aarzelend op gang, maar dinsdag zou de maximumtemperatuur in het grootste deel van Vlaanderen onder het vriespunt blijven. "Nadeel" van het feit dat de kern vrij ver van ons verwijderd blijft, is dat ook de neerslag uitblijft. We hoeven tot en met dinsdag dus geen sneeuwval van betekenis te verwachten.

Een tweede lagedrukkern zakt naar het zuiden via Denemarken. Dat zorgt ervoor dat de wind woensdag eventjes uit de westelijke sector komt. Vooral in de westelijke helft van Vlaanderen kan daardoor de temperatuur weer een graadje boven het vriespunt uitkomen. Aan zee wordt het maximaal een graad of 3. De kans op sneeuw neemt dan wel toe, tot ongeveer 90 procent. Er wordt gemiddeld 1 mm neerslag (of 1 cm sneeuw) verwacht. De bewolking tempert wel de vorst. 's Nachts blijft het licht vriezen, aan de kust kan het kwik ook 's nachts een fractie boven nul blijven.

Donderdag zien we dan een koud hogedrukgebied boven Zuid-Scandinavië en een gordel van depressies ten zuiden van de 50ste breedtegraad. Met andere woorden: de wind zoekt de oostsector opnieuw op en het wordt opnieuw kouder. 's Nachts vriest het plaatselijk weer matig en overdag blijft op veel plaatsen in Vlaanderen het kwik onder het vriespunt.

Na donderdag wordt de situatie wat precair. De blokkade blijft gehandhaafd boven Groenland, IJsland en Ierland. Boven Scandinavië ligt een diepe depressie, gevuld met ijskoude lucht. Ten zuiden en ten oosten van ons blijft de luchtdruk vrij hoog. Wij lijken in een gebied te komen met weinig drukgradiënt. Dat laat verschillende opties open. Met een noordelijke tot noordwestelijke stroming kan er zachtere, maritieme lucht binnendringen, met lichte dooi tot gevolg. Maar als de hogedruk in onze omgeving genoeg tegenstand biedt, stagneert de koude lucht en blijft het dag en nacht vriezen. Eén optie lijkt de komende tien dagen niet aan de orde: een inval van zeer zachte lucht met temperaturen boven de 5°C.

Om maar voorzichtig over de schaatskansen te beginnen: tegen volgend weekend ligt er in de omgeving van Gent in stilstaand en ondiep water een ijsvloer van in het slechtste geval een centimeter of 2 en in het beste geval een centimeter of 10. Het gemiddelde van de 50 EPS-leden komt tegen 20 december uit op een ijsvloer van 5 cm. De kans op een betrouwbare ijsvloer is dus nog klein.

 

22:40 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (2) |  Facebook |

Commentaren

dank! Dag Gert,

dank om je ijsverwachtins-site terug herop te starten, ook je uitleg over het weertype en je steeds genuanceerde voorspellingen zijn erg interessant. Ik zal als fan van het echte witte winter-weer terug een trouwe bezoekster zijn.

groetjes,
Leen

Gepost door: Leen Blontrock | 14-12-09

Graag gedaan! 't Is met plezier gedaan, Leen :-)
Hopelijk maken we nog eens een ouderwetse winter mee. Het begin is in elk geval veelbelovend.

Groetjes,

Gert

Gepost door: Gert | 15-12-09

De commentaren zijn gesloten.