09-12-09

Diep winters, licht winters of niet winters?

Krijgen we na het weekend diep winters, licht winters of geen winters weer? Het kan eigenlijk nog allemaal. In de vorige bijdrage had ik het over de blokkade die zich vormt. Dat die blokkade er komt, is nu wel zeker. De precieze positie van de hoge- en lagedrukgebieden zal bepalen wat voor winterweer we mogen verwachten. Dat het op details aankomt, weten de meesten al wel.

Zaterdag ligt de kern van het hogedrukgebied boven Schotland en Zuid-Noorwegen. De wind komt dan uit NNO tot NO. De temperatuur gaat dan wat naar omlaag, maar de aangevoerde lucht is nog niet echt koud. De maxima liggen rond 5 à 6°C. Zondag zien we een eerste kantelmoment. Het hogedrukgebied is wat meer doorgeschoven naar het noorden en aan de zuidflank beweegt een klein lagedrukgebied retrograads (van oost naar west) over onze omgeving. Als de kern ten zuiden van ons wegtrekt, dan blijft de wind aflandig en kan de zachte zeelucht ons niet bereiken. De bovenluchten zijn koud genoeg (-6°C op 850 hPa) om dan voor sneeuw te zorgen. Blijft de kern ten noorden van ons, dan komt de wind vanover de warme Noordzee en dan valt de neerslag als regen.

De neerslaghoeveelheid die voor zondag wordt berekend, is hoe dan ook klein. Op een dik pak sneeuw hoeven we dus in geen geval te rekenen.

Ook na het weekend zien we een gelijkaardige situatie. Een blokkade in de omgeving van IJsland en Groenland en depressies die langs de zuidoostflank van het hogedrukgebied afzakken naar het zuiden. Komt de blokkade iets te veel naar het noorden of het westen te liggen, dan komen we in de zachte lucht terecht en valt er regen. Blijft de zuidflank van het hogedrukgebied wat dichter in onze buurt, dan blijft de wind aflandig en kan het flink koud worden, met matige nachtvorst en maxima rond of onder nul. Als er dan storingen meegevoerd worden in de oostelijke stroming, valt er sneeuw.

De koude oplossingen zijn iets talrijker aanwezig dan de zachte. De kans dat het licht winters wordt, is groter dan de kans op zacht weer of op diep winters weer. Over enkele dagen weten we meer.

Hieronder: het Europese weermodel ECMWF laat maandag een depressie afzakken van Noorwegen naar de Lage Landen. De precieze koers van de kern zal bepalen of we in relatief zachte zeelucht (met kans op regen) of in koude continentale lucht (met kans op sneeuw) terecht komen.

ijsv 0912

22:36 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.