07-12-09

Westcirculatie ruimt plaats voor blokkade

De hardnekkige westcirculatie die een groot deel van de herfst zorgde voor winderig en nat weer, maakt de komende dagen plaats voor een geblokkeerd stromingspatroon. Zo aan het begin van de winter, is dat geen slechte timing. Of er echt winterweer op het programma staat, is nog afwachten. Maar de fundamenten voor een koude periode worden in elk geval gelegd.

Wat staat er de volgende dagen te gebeuren? We zien nog altijd een diepe depressie op de Atlantische Oceaan (kerndruk 945 hPa!) ten zuidwesten van IJsland. Er ligt een stevig hogedrukgebied (1040 hPa) boven Zuid-Rusland en ook eentje boven Noord-Siberië. Een derde hogedrukgebied ligt boven Noord-Afrika en dat maakt vanaf woensdag verbinding met het Russische hoog. De Atlantische depressie vult langzaam op en blijft ter plaatse liggen. Het hele Europese continent wordt één bolwerk van hoge luchtdruk, met diverse afzonderlijk kernen.

Tegen het weekend is de Atlantische depressie grotendeels opgevuld en ligt de belangrijkste kern van hoge luchtdruk in onze omgeving, met een uitloper naar Scandinavië. Op de hoogtekaarten zien we dat als een wig die zich van Noord-Afrika uitstrekt tot IJsland. Er is met andere woorden een blokkade ontstaan. De zachte, maritiem subtropische lucht kan ons niet meer bereiken.

Wordt het dan meteen winter vanaf vrijdag? Neen. De temperatuur zakt naar normale waarden voor de tijd van het jaar, zonder dat er ons al diep winterse taferelen te wachten staan. Op zondag zien we dat een hogedrukkern zich boven de Britse Eilanden heeft gevestigd. Rond die kern sijpelt er nog altijd lucht vanover de Noordzee binnen, en die is nog altijd 12° warm. Maar we zien dat ook in het hoge noorden, boven Scandinavië en IJsland, de luchtdruk hoog is. Daardoor komt een transport van ijskoude lucht op gang naar het zuiden. Of die ijskoude lucht ons na het weekend ook zal bereiken, dat is afwachten, maar de situatie is voor het begin van de winter meer dan hoopvol te noemen. Tenminste, voor wie van ijs en sneeuw houdt.

Concreet: tot en met met vrijdag blijft het zacht, met maxima in Vlaanderen rond 10°C. Zaterdag krijgen we droog en tijdelijk minder zacht weer, met maxima rond 5°C. Daarna sijpelt er opnieuw maritieme lucht binnen, waardoor het kwik op zondag en maandag weer een graad of 8 kan halen. Als alle puzzelstukjes op hun plaats vallen, zou het dan vanaf dinsdag een pak kouder kunnen worden, met matige nachtvorst en maxima rond het vriespunt. Die kans lijkt momenteel rond 70 procent te liggen. Een dertig procent van de berekeningen van het EPS houden de vrieskou ook dan buiten onze grenzen. De volgende dagen zullen meer duidelijkheid brengen.

Hieronder: op de hoogtekaart zien we duidelijk dat de westcirculatie tegen het weekend plaats heeft gemaakt voor een blokkade.

blokkade

21:53 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.