27-11-09

Einde van de westcirculatie?

Zowat de hele maand november staat er al een strakke west- tot zuidwestcirculatie. Het gevolg laat zich raden: regenzones en buienlijnen trekken aan de lopende band van west naar oost over ons land, dat alles bij uitermate zachte temperaturen en geregeld veel wind. November 2009 wordt de op één na zachtste novembermaand sinds het begin van de waarnemingen.

De westcirculatie houdt nog enkele dagen aan. Zaterdag, zondag en maandag liggen depressiekernen vlak in onze buurt. Na doortocht van die voorlopig laatste depressiekern op maandag, komt een noordelijke stroming op gang. Een volgende depressie lijkt halfweg volgende week ten zuiden van ons door te trekken, terwijl de luchtdruk ten noorden van ons begint te stijgen. Dit zou het einde betekenen van de westcirculatie. Vanuit het oosten kan dan stilaan wat koudere lucht naar onze omgeving doorsijpelen. Dat zien we ook in het ensemble van ECMWF2700. Ongeveer de helft van de 50 berekeningen gaat voor een licht winters weertype vanaf halfweg volgende week, met kans op lichte nachtvorst en eventueel zelfs wat winterse neerslag. De andere helft van de berekeningen laat het zachte weer gewoon verder duren.

Hieronder: op dinsdag ontstaat volgens het ECMWF-model in onze omgeving een noordelijke stroming.

ijsverwachting 2711

16:40 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

16-11-09

Nog geen vorst in zicht

Het is hier al enkele weken stil op deze website en daar is uiteraard een eenvoudige verklaring voor: er is voorlopig nog geen enkel spoor van winterweer in de verwachtingen terug te vinden. Er staat een strakke zuidwestelijke stroming, waarmee van oorsprong maritiem subtropische lucht naar een groot deel van Europa wordt gevoerd. Met maxima van 15°C en meer, leven we meerdere graden boven onze stand.

Niets wijst er voorlopig op dat hier snel verandering in zal komen. Op termijn (+168 uur) laat het Europese weermodel de straalstroom wat zuidelijker uitkomen en nippen we aan een noordelijke stroming, maar dat is eerst en vooral nog erg ver weg in de tijd én ook nog geen garantie op beduidend kouder weer. Het zou de overgang betekenen naar normale temperaturen voor de tweede helft van november.

Geopotential3250032hPa_Europe_72

Op bovenstaande kaart zien we de zuidwestelijke hoogtestroming boven een groot deel van Europa.

Geopotential3250032hPa_Europe_168

Enkele dagen later zien we boven de Noordzee een noordelijke stroming, die tussen de Britse Eilanden en Denemarken afbuigt naar het oosten.

22:48 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (1) |  Facebook |