29-10-09

Op naar de winter

Met november in het vooruitzicht, begint het bij sommige winterliefhebbers allicht weer wat te kriebelen. De eerste vorstdag van het nieuwe winterseizoen hebben we alvast achter de rug. Op 15 oktober daalde het kwik in Drongen 's ochtends vroeg tot -1,2°C. Deze eerste vroege vorst heeft, zoals trouwe lezers allicht wel al weten, geen voorspellende waarde voor het verdere verloop van de winter.

Voorlopig heeft de winter nog nergens een vaste voet op het Europese continent gezet. De Alpen kregen enkele weken geleden een eerste vracht sneeuw te verwerken, maar echt uitzonderlijk is dat niet. Die eerste sneeuw is op de meeste plaatsen alweer verdwenen. Ook het vroege winteroffensief in Oost-Europa half oktober, heeft geen verlengstuk gekregen. Het was trouwens dit offensief dat verantwoordelijk was voor ons vorstnachtje. De toestand van het zeeijs rond de Noordpool, is momenteel vrij dramatisch. Het zeeijs groeit dit najaar erg traag aan, zodat de situatie stilaan in de buurt komt van het trieste recordjaar 2007 (zie afbeeldingen). Er ligt momenteel zo'n 800.000 vierkante kilometer minder zeeijs dan op hetzelfde ogenblik vorig jaar.

Tot slot nog een dienstmededeling: anders dan de vorige jaren zal ik de reactie-mogelijkheid van deze blog activeren. Alle relevante vragen en opmerkingen zijn welkom. Ik zal ze in de mate van het mogelijke beantwoorden.

Laat ons hopen dat we vertrokken zijn voor een ijsrijke winter 2009-2010!

current.365

 

zeeijs09

 

21:03 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |