28-01-09

Winter, deel 2

Het lijkt nu wel vast te staan dat er een volgende winterse periode in de maak is. Of dat ook zal leiden tot nieuw schaatsijs, daar durf ik voorlopig nog geen uitspraak over te doen.

Vandaag zien we een hogedrukgebied zich ontwikkelen boven het noorden van Duitsland en Polen. Dat zorgt bij ons voor een zuidoostelijke stroming, waarmee geleidelijk drogere lucht wordt aangevoerd. De hardnekkige mist van de voorbije dagen zou daardoor tot het verleden moeten behoren. Die mist zorgde er trouwens wel voor dat hier gisteren zo maar een hellmanndag uit de lucht kwam vallen (koudegetal 1,1).

Door de drogere lucht wordt de "dagelijkse gang" groter: kouder 's nachts, maar zachter overdag. Tot en met zaterdag haalt het kwik 's nachts in de omgeving van Gent -3° à -5°C. De maxima komen uit rond +3° à +4°C. Waarschijnlijk is de vorst niet voldoende om al een ijsvloer van betekenis te doen ontstaan.

Op zondag trekt op grotere hoogte een bel met ijskoude lucht over ons land. Op 850 hPa daalt de temperatuur dan tot -12°C. Daardoor dalen de maxima vanaf zondag tot rond het vriespunt. Minpunt voor de ijsvorming is dat ook de noordoostenwind stevig aantrekt en dat er meer bewolking is, waardoor de nachtelijke afkoeling binnen de perken blijft. In het Gentse zouden begin volgende week de minima rond -4°C blijven schommelen. Er kan vanaf zondag wat lichte sneeuw vallen, maar grote hoeveelheden worden voorlopig niet verwacht. Over de duur van de winterse periode valt nog weinig te zeggen. Er komen in elk geval nog wat hellmannpunten bij, zodat we stilaan mogen gaan spreken over de "koude winter van 2008-2009", zeker naar de normen van de jongste tien jaar.

14:37 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.