25-01-09

Kansen op winterweer nemen toe

Op één punt verschilt deze winter van pakweg zijn vorige vijf voorgangers: waar de voorbije jaren de winterse oplossingen steevast weer verdwenen als het moment van waarheid dichterbij kwam, krijgen nu de schuchtere koude weerkaarten op lange termijn meer en meer bijval naarmate ze dichterbij komen.We zien het ook nu weer gebeuren. Een paar dagen geleden zagen we op het einde van de verwachtingstermijn weerkaarten opduiken die zelf nog niet winters waren, maar wel ruimte lieten voor verdere winterse ontwikkelingen. Nu duiken de eerste langetermijn-kaarten op die op de langere termijn zelf al winters zijn. Vanavond kwamen zowel de operationele berekening van ECMWF, UKMO als GME (DWD) met vrij mooie tot erg mooie winterkaarten vanaf volgend weekend. Alleen het Amerikaanse GFS was vanavond wat minder voortvarend, maar dat model liet de vorige dagen dan weer enkele mooie winterse oplossingen zien.

"Vanaf volgend weekend": dat is meteen ook het addertje onder het gras. Dat is nog een week verder en in die periode kan er nog veel fout lopen. De modellen laten in elk geval opnieuw een blokkade ontstaan. In de ochtendrun berekende ECMWF die high-over-low blokkade nog iets te ver naar het oosten om het bij ons te laten winteren. In de 12Z-run komt die blokkade precies goed te liggen, met het "high" over Scandinavië en het "low" over onze omgeving, zodat koude continentale lucht naar ons kan toestromen.
Het berekenen van het ontstaan van blokkades én de precieze ligging ervan, blijft voor de weermodellen een moeilijke materie. We mogen dus verwachten dat de kaarten nog een paar keer over en weer zullen schuiven vooraleer duidelijk wordt of de winter écht opnieuw een kans maakt.

Intussen wordt het de komende dagen ook niet echt zacht. Ook morgen al zien we hogedruk boven Scandinavië en een depressie ten zuiden van ons, zodat lucht van het zuidoosten naar onze omgeving wordt gevoerd. Daardoor kunnen we de hele komende werkweek 's nachts lichte vorst verwachten, terwijl de maxima oplopen tot +4 à +5°C. Ons land wordt tijdelijk een "frontenkerkhof": een gebied waar verzwakte neerslagzones tot stilstand komen en geleidelijk oplossen. Zo'n situatie met een frontenkerkhof is in het verleden nog al een opmaat geweest naar een mooie winterse periode.Of dat nu ook weer het geval is, zal de volgende dagen moeten blijken.

Hieronder drie kaarten uit de 2512Z-run van drie verschillende weermodellen die, als ze uitkomen, de poort kunnen openzetten voor een hernieuwde winterperiode. Van boven naar onder: GME (DWD), UKMO en ECMWF.

 

gme2512

UKMO2512

ec2512

Bron kaarten: www.wetterzentrale.de

 

21:15 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.