22-01-09

Eerste tekenen van een hernieuwde winter?

De eerste dagen verandert er weinig op de weerkaarten en is er van winterweer weinig of niets te merken, een sporadisch nachtvorstje of sneeuwvlokje in de Ardennen niet te na gesproken. Maar stilaan verschijnen er enkele signalen dat een hernieuwde winterprik in februari niet uit te sluiten is. We blijven voorzichtig: het is nog lang niet zeker, maar een aantal noodzakelijke bouwstenen worden stilaan in stelling gebracht. De onderstaande ontwikkelingen zijn gebaseerd op de operationele run van EC2200.

Atlantische depressies bepalen nu al meer dan een week ons weerbeeld en hebben de winter ver teruggedrongen, tot diep in het Euraziatische continent. Vandaag ligt een diepe depressie met haar kern van 934 hPa tussen Schotland en Noorwegen. Er ontwikkelen zich twee kleine, maar venijnige randdepressies. Eentje trekt met haar kern net ten zuiden van Vlaanderen verder naar Duitsland en Denemarken. Het ziet er naar uit dat we aan het ergste windveld ontsnappen. Een tweede diept zich snel uit boven de Golf van Biskaje en zorgt op zaterdag voor stormweer boven het zuiden van Frankrijk. Daar zou het wel eens bijzonder fel te keer kunnen gaan, met rukwinden tot 130 km/u in het binnenland.

Terwijl "onze" randdepressie opvult en tegen zondag van de weerkaarten verdwijnt, vestigt de "Franse" depressie zich uiteindelijk voor langere tijd in de buurt van de Middellandse Zee. Maandag komt een nieuwe kern van de Atlantische depressie boven het Kanaal en later vlak in onze buurt te liggen. Boven Scandinavïë stijgt de luchtdruk stilaan. Dinsdag staat er boven Nederland een zwakke oostelijke stroming. Omdat er oost van ons geen kou voorhanden is, wordt het daar nog niet echt koud. Vlaanderen ligt dinsdag in een zadelgebied.

Woensdag zouden we tijdelijk weer in een zwakke westelijke stroming terecht komen, maar boven het noorden van Scandinavië blijft het hogedrukgebied zich versterken. Aan de oostzijde daarvan stroomt geleidelijk ijskoude lucht in de richting van West-Rusland. In Moskou zou tegen het einde van volgende week de temperatuur vlotjes kunnen dalen tot -20°C en lager. In elk geval toch volgens de operationele berekening van EC2200. Het ensemblegemiddelde ligt met -8°C een stuk hoger, wat er op duidt dat de betrouwbaarheid van de kaarten (met de bijhorende opbouw van het reservoir met koude lucht) op die termijn nog aan de lage kant is.

Als die koude lucht boven Oost-Europa er toch zou komen, moet die ons ook nog zien te bereiken. Dat lijkt niet onmogelijk te zijn, al moeten we dat niet voor begin februari verwachten. In het eps zien we op de lange termijn stilaan wat koude oplossingen binnensluipen, waaronder de controle-run als meest extreme, met op het einde van de vijftiendaagse verwachtingsperiode maxima rond -4°C en minima rond -7°C en lager. Voorlopig krijgt deze koude oplossing weinig of geen steun, maar dat schreven we ook op de vooravond van de winterperiode die eind december begon en uiteindelijk kregen de weinige koude oplossingen meer en meer bijval. Het is in elk geval hoopvol voor de schaatsliefhebbers dat er stilaan weer wat koudere oplossingen op de weerkaarten verschijnen. De winter is nog niet voorbij, voor wie daar op 22 januari al aan zou durven te twijfelen.

16:37 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.