19-01-09

Atlantische depressies regeren

De eerste week hoeven we nog altijd niet te rekenen op de terugkeer van de winter. Ik beperk mij hier even tot de tekst die ik vanavond voor mijn werk heb gemaakt. Die schetst een duidelijk beeld van de situatie:

Boven de Atlantische Oceaan zorgt een licht meanderende, maar erg sterke straalstroom ervoor dat er aan de grond telkens nieuwe depressiekernen ontstaan, die vervolgens naar het oosten trekken. Morgen en woensdag profiteren we even van de luwte tussen twee storingen in, maar donderdag trekt opnieuw een frontaal systeem over onze kust. Dit systeem hoort bij een depressiekern die boven de Noordzee postvat en vooral op donderdag en vrijdag voor veel wind kan zorgen.

Vanavond en vannacht trekken nog een aantal buien over de kuststreek. Deze buien kunnen een licht winters karakter krijgen en vergezeld gaan van een donderklap. In het tweede deel van de nacht komen er meer opklaringen en neemt de buienactiviteit wat af. Het kwik zakt tot 2°C. Goed zicht, matig tijdens de buien. De wind waait krachtig tot hard (6 à 7) uit ZW en neemt af tot vrij krachtig à krachtig (5 à 6).

Morgen wisselen zon en wolken elkaar af. De hele dag blijft de kans op een bui bestaan, mogelijk met wat stofhagel. 's Avonds vormt er zich nevel. Het kwik levert wat in en blijft steken bij 5°C. Meestal goed zicht, matig zicht tijdens de buien en later op de avond. Vrij krachtige tot krachtige wind (5 à 6) uit ZZW, afnemend tot matig à vrij krachtig (4 à 5).

Woensdag start met nevel en mist, die kan aanvriezen. In de loop van de ochtend wint de zon het pleit, maar in de namiddag neemt de bewolking alweer toe vanuit het zuidwesten. Het blijft zo goed als droog. De maxima halen 4 à 5°C. Eerst matig en plaatselijk slecht zicht, later matig zicht. De wind waait matig (4) uit Z.

Donderdag is het zwaarbewolkt tot betrokken met perioden van aanhoudende regen. Het kwik stijgt tot 8°C. Matig en tijdens de neerslag plaatselijk slecht zicht. Harde wind (7) uit Z, tijdelijk toenemend tot hard à stormachtig (7 à 8).

Vrijdag is het eerst zwaarbewolkt met nog wat regen, later komen er opklaringen en wordt het droger. Maxima rond 8°C. Eerst matig, later goed zicht. Harde wind (7) uit W.

Zaterdag wordt het vrij zonnig, met kans op een bui. Maxima rond 6°C. Krachtige wind (6) uit WNW. Goed zicht, behalve tijdens de buien.

(www.kustweerbericht.be)

Op de langere termijn (na het weekend) tekent ECMWF1912 een situatie die niet geheel kansloos is wat betreft een eventueel winters vervolg, maar zeker ook nog geen garantie. We zullen de volgende dagen zien of dit kansje overeind blijft of door de westcirculatie ongenadig van de weerkaarten wordt geveegd.

21:27 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.