15-01-09

Stormachtige weerkaarten

De winter is vakkundig van de weerkaarten geveegd en lijkt niet meteen aanstalten te maken om terug te keren. Wat wel tot de mogelijkheden behoort, is stormachtig weer.

Met de luchtdrukverdeling die vandaag op de weerkaart staat, zouden we een week geleden nog diep winters weer hebben gekregen. We zien een hogedrukgebied boven Scandinavië met een uitloper naar Duitsland en een lagedrukgebied boven Corsica. Daardoor staat er bij ons een zuidoostelijke stroming. Pakweg vijf dagen geleden had dit gegarandeerd strenge vorst tijdens de nacht en een ijsdag opgeleverd, omdat er toen veel kou ten oosten en ten zuiden van ons zat. De voorbije dagen is de winterse kou ook in die regio's volledig weggeborsteld. Daardoor levert een zuidoostenwind nu niet veel meer op dan wat lichte vorst tijdens de nacht en maxima rond +4°C. Meteen het bewijs dat een weerkaart op zich niets zegt als je niet weet wat de voorgeschiedenis is.

Zoals de weermodellen het al dagenlang perfect in de smiezen hadden, pakt het Scandinavische hogedrukgebied de volgende dagen snel zijn biezen en nestelt het zich verder naar het oosten. Daardoor krijgt een complex gebied van lage luchtdruk boven de Atlantische Oceaan meer en meer vat op ons weerbeeld. De moederdepressie in de buurt van IJsland ontwikkelt steeds nieuwe kernen en randdepressies. Een eerste diept zich zaterdag uit ten noorden van Ierland en ontwikkelt zich tot de nieuwe hoofddepressie. Ze zorgt bij ons vooral op zondagochtend voor veel wind uit het zuidwesten. Het complexe lagedrukgebied is gevuld met van oorsprong zeer koude lucht uit Canada, zodat de maxima wat lager uitvallen dan je bij een dergelijke strakke westelijke stroming zou verwachten. Met een graad of 6 overdag hebben we het komend weekend wel gehad.

Ook begin volgende week zou het wel eens bijzonder winderig kunnen worden. Zowel GFS1506 als GME1500 tekenen voor dinsdag een venijnige randdepressie boven het Kanaal, waardoor aan onze kust 10 beaufort (zware storm) zou komen te staan. ECMWF1500 toonde deze ontwikkeling (nog?) niet, maar het is zeker een situatie die op de voet gevolgd moet worden.

Valt er op winters gebied nog wat te verwachten? Omdat het lagedrukcomplex met behoorlijk koude lucht is gevuld, kan er vooral na het weekend misschien eventjes wat natte sneeuw vallen in Vlaanderen. In de Ardennen is de kans op sneeuw reëel. De straalstroom blijft volgende week vrij zuidelijk lopen, wat de hoop op de evolutie naar hernieuwd winterweer een beetje levendig houdt, maar binnen de betrouwbare verwachtingstermijn zijn er nog geen winterse aspiraties op de weerkaarten zichtbaar. Ook de ensembles laten weinig tot geen ruimte voor een echt koud weertype de komende tien dagen. Winderig en wisselvallig, met normale tot iets boven normale temperaturen en nu en dan een kleine kans op wat winterse neerslag. Zo laat het weer voor de komende tiendaagse zich het best samenvatten.

19:15 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.