08-01-09

IJskoude dagen op komst

Het was gisteren woensdag een wat dubbelzinnige dag. In de vroege nacht kwam het in Drongen voor het eerst tot strenge vorst, met -11,5°C. Rond 1 uur 's nachts kwam er bewolking binnendrijven. Dat was het begin van de verwachte korststondige dooi-aanval, met in de omgeving van Gent overdag temperaturen tussen +1° en +2°C. Er dwarrelden enkele vlokken sneeuw, hier en daar vielen ook een paar spatjes motregen en onder meer in de omgeving van Wetteren 's avonds zelfs een heuse regenbui. Aan de ijsvloer was er nauwelijks iets te merken van de lichte dooi. Inmiddels ligt er op de Kraenepoel in Aalter bijvoorbeeld een solide ijsvloer van 12 à 15 centimeter. In de nacht van woensdag op donderdag vroor het licht, met een minimum van -4,0°C.

De volgende drie dagen gaat het kwik weer stevig onderuit. Vanavond klaart het uit. Nevel en mist zouden moeten oplossen. Tegen morgenochtend vriest het een graad of 9, sommige modellen laten het zelfs opnieuw tot strenge vorst komen in het Gentse. Morgen vrijdag is het zonnig, maar het kwik raakt niet hoger dan -3°C. Dat is de voorbode voor opnieuw een koude nacht, die van vrijdag op zaterdag. Opnieuw zakt het kwik tot dicht tegen de -10° (en een stuk lager meer naar het oosten op). Ook zaterdag blijft het overdag vriezen, met een maximum rond -2°C. Zondag zoekt de wind iets meer zuidelijke richtingen op. Dat vertaalt zich in iets hogere temperaturen: 's ochtends "maar" -6°, overdag rond het vriespunt. Of met andere woorden: een schitterende schaatsdag. Volgens het ijsmodel van het KNMI is de ijsvloer op veel plaatsen dan tussen de 15 en 20 centimeter dik. Meer dan betrouwbaar, met andere woorden. Al blijft het altijd uitkijken voor wakken en zwakke plekken, maar dat hoef ik de ervaren schaatsers uiteraard niet uit te leggen. Die wakken en zwakke plekken blijven zelfs tijdens de strengste winters bestaan. Er zijn foto's genoeg te vinden van Elfstedenrijders die langs wind- en eendenwakken rijden.

Begin volgende week lijkt het wat zachter te worden. De operationele run van EC0800 berekent voor het eerst een vorstloze nacht van maandag op dinsdag (Tn +1°C) en laat tot en met volgend weekend de temperatuur zowel 's nachts als overdag schommelen tussen de +1 en de +5°C. Deze berekening krijgt (voorlopig?) weinig navolging van het ensemble. Het is nu al een hele tijd dat de modellen een verzachting berekenen op het einde van de verwachtingstermijn, maar die verzachting wordt telkens weer uitgesteld. Vijf dagen geleden berekenden ze voor komend weekend ook al dooiweer, terwijl - zoals gezegd - de winter integendeel nog een tandje zal bijsteken. We wachten dus maar even af en genieten volop van de prachtige schaatsdagen die eraan zitten te komen. Wie het ongeluk heeft van in een gemeente of stad te wonen die gemakshalve een algemeen schaatsverbod heeft afgevaardigd, zal zich noodgedwongen moeten verplaatsen naar een plaats waar de beleidsmensen wel verstand hebben van ijs en schaatsen. Die zijn gelukkig nog in de meerderheid.

Waarschuwing: het ijs op stromende waterlopen, rivieren, grote kanalen en waterlopen in de binnensteden blijft onbetrouwbaar. Ga dus niet schaatsen op pakweg de Leie in Sin-Martens-Latem of de reien in Brugge.

15:10 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.