06-01-09

Temperaturen voor de komende dagen

De voorbije nacht was plaatselijk de koudste van de voorbije tien jaar, maar niet in Drongen-Baarle. Hier was het zelfs niet de koudste van deze winter. Op 30 december zakte het kwik tot -7,8°C, vanochtend tot -7,7°C. Het sneeuwdekje was hier niet dik genoeg om voor spectaculaire kwikstanden te zorgen.

Volgende nacht sneuvelt het "winterrecord" allicht wel. De maximumtemperatuur bleef vandaag steken op -2,2°C en het kwik daalt alweer volop. In het eerste deel van de nacht is het nog helder en komt de -10°C allicht in zicht. Daarna neemt de bewolking stilaan toe, zodat het kwik tegen de ochtend een paar graden gestegen is. Mogelijk valt er weer wat lichte sneeuw. Een noordwestelijke wind zorgt ervoor dat er morgen tijdelijk wat zachtere zeelucht binnendrijft. In het Gentse zou het kwik tot +2°C kunnen stijgen, maar in de loop van de avond zou het alweer weer beginnen te vriezen. In het uiterste westen kunnen de temperaturen nog hoger oplopen, tot rond +5° aan zee.

Opvallend is dat de mesoschale weermodellen de zachte lucht veel minder ver het binnenland laten binnendrijven dan de grootschalige (globale) modellen. De kleinschalige modellen laten het kwik morgen woensdag in de omgeving van Gent niet boven het vriespunt komen. Sommige houden het zelfs bij een maximum van -4°C voor het Gentse. In theorie zouden die mesoschale modellen het bij het rechte eind moeten hebben omdat ze gedetailleerder rekenen, maar ook vandaag zaten zij veel te laag met hun verwachte maximumtemperaturen voor onze omgeving. Waarschijnlijk overdrijven ze de invloed van de koude plaklaag. Ik ga er dus van uit dat de temperatuur weldegelijk boven het vriespunt uitkomt in het grootste deel van Vlaanderen. Alleen het oosten van Antwerpen en Limburg lijkt de tijdelijke dooidans te kunnen ontspringen.

Overigens is die lichte dooi geen slechte zaak voor het ijs. Het bovenste, beschadigde ijslaagje kan afsmelten en de nachten erna gaat het alweer stevig vriezen. Donderdag schommelen de maxima rond het vriespunt, vrijdag en zaterdag lijken weer ijsdagen te zullen gaan worden.

Concreet zijn dit de verwachte minima en maxima voor de volgende dagen in de omgeving van Gent:

  • wo 07/01: Tn -10°, Tx +2°C
  • do 08/01: Tn -5°, Tx 0°C
  • vr 09/01: Tn -9°, Tx -2°C
  • za 10/01: Tn -10°, Tx -1°C
  • zo 11/01: Tn -6°, Tx +2°C

Met zo'n lijstje kan het haast niet anders dan dat er tijdens het weekend op veel plaatsen een betrouwbare ijsvloer ligt, zodat Vlaanderen massaal de schaats op kan. Maar hou in elk geval rekening met de aanwijzingen en richtlijnen ter plekke! Denk er ook aan dat ijs waarop een dikke sneeuwlaag ligt vaak onbetrouwbaar is.

Na zondag lijkt het wat zachter te worden. Een periode met lichte dooi zowel 's nachts als overdag behoort tot de mogelijkheden, maar de weerkaarten op de lange termijn sluiten hernieuwde winterse perikelen zeker niet uit. Een lange zachte periode, met pakweg minima boven +5 en maxima rond +10° hoeven we in elk geval nog niet te verwachten.

17:03 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.