05-01-09

Plaatselijk strenge vorst op komst

De sneeuw van de voorbije nacht was tegelijk een vloek en een zegen. Een vloek, omdat de sneeuw de ijskwaliteit niet ten goede zal komen. Het witte goedje viel in de omgeving van Gent bij licht positieve temperaturen en zal de komende uren vastvriezen aan het ijs. De sneeuw vormt ook een isolerend laagje dat de ijsgroei afremt. Tegelijk is de sneeuwval een zegen, want boven het sneeuwdek kan het kwik 's nachts razendsnel dalen, zodat het de volgende twee nachten tot plaatselijk strenge vorst kan komen.

In de nacht van maandag op dinsdag daalt het kwik in het westen van het land tot -7° à -8°C. Ten oosten van Brussel kan het streng vriezen, in de Kempen plaatselijk tot -14°C. Dinsdag blijft het overdag ijskoud, met in het Gentse maxima rond -4°C, in de Kempen rond -5°C. In de nacht van dinsdag op woensdag luwt de wind en kan het ook in het westen plaatselijk streng vriezen (-10°C of lager). In het tweede deel van de nacht neemt de bewolking wel toe en loopt het kwik iets op. Overdag krijgt het westen van het land woensdag tijdelijk te maken met flink positieve temperaturen: +5° aan de kust, +4° in Damme en omgeving en +2 à +3° in het Gentse. Alleen het uiterste oosten van Limburg blijft onder de nulgradengrens. Er kan ook wat motregen vallen. Die verzachting, te danken aan de doortocht van een zwak frontaal systeem, is maar tijdelijk. 's Avonds dalen de temperaturen weer overal onder het vriespunt en tegen middernacht schommelt het kwik rond -4°C. Donderdagochtend vriest het een graad of 6.

Donderdag schommelen de maxima rond 0°C en krijgt de zon weer meer ruimte. Er volgt een vrijwel heldere nacht, met minima die weer vlot tot -7°C dalen. Tenminste, als de operationele berekening van de Europese weercomputer gelijk krijgt. Want we zien de onzekerheid in de verwachting vanaf donderdag erg groot worden. Dat heeft te maken met de exacte positie van het hogedrukgebied dat vanaf donderdag in onze omgeving plaats vat. Ligt dat boven of ten noorden van ons land, dan blijft het winterweer gehandhaafd. Zakt het te veel naar het zuiden, dan komen we in westelijke tot zuidwestelijke stromingen terecht en dan gaat de temperatuur onverbiddelijk naar omhoog.

De operationele run van ECMWF0500 kiest voor de schaatsers de goede kant en laat het de hele tiendaagse verwachtingsperiode 's nachts vriezen. Tot en met vrijdag wordt de ijsvloer elke dag wat dikker, daarna lijkt de aangroei te stagneren omdat het 's nachts meestal licht vriest en dat volstaat niet om een stevige ijsvloer nog dikker te maken. Op zondag zouden de maxima een paar graden boven nul kunnen uitkomen, alle andere dagen schommelen ze rond het vriespunt. Dat zou betekenen dat de schaatsperiode gewoon nog tien dagen blijft duren. Hopen maar dat het niet te verwaarlozen aantal zachte oplossingen snel de koudere hoofdberekening volgt.

15:00 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.