03-01-09

Winter tot vrijdag (en langer?)

De operatie "rekken van de koudeperiode", waarvan sprake in de vorige bijdrage, lijkt goed en wel begonnen. Het Europese weermodel dat eerst de dooi liet invallen vanaf woensdagnamiddag, komt grotendeels op die berekeningen terug en laat opnieuw ruimte voor een langdurig aanhouden van de vorstperiode. Een groot deel van de ensembleleden laat de vorstperiode zeker al tot zaterdag aanhouden. Daarna is de onzekerheid opnieuw groter. Een grote eensgezindheid over het einde van de winterprik is niet meer te bespeuren en een aantal leden van zowel het ECMWF- als het GFS-ensemble laten het gewoon doorwinteren tot het einde van de vijftiendaagse verwachtingsperiode.

Er lijken trouwens bijzonder boeiende dagen aan te breken voor wie de winter een warm hart toedraagt. Vanmorgen zakte het kwik in Drongen alweer tot -7,5°C. De maxima schommelen vandaag rond het vriespunt, terwijl de zon uitbundig schijnt. Met andere woorden: een perfecte schaatsdag.

Vannacht neemt de bewolking toe, maar in de omgeving van Gent zou het toch nog een paar graden moeten vriezen. Morgen overdag schommelt het kwik rond +2°C. Er is meer bewolking en de lucht is vochtig. Er zal dus wat water op het ijs komen. In de nacht van zondag op maandag neemt de bewolking toe. De minima schommelen rond het vriespunt en er kunnen enkele centimeter sneeuw vallen. Maandag zakt het kwik in de loop van de dag onder het vriespunt. De rest van de werkweek vriest het 's nachts meest matig, overdag ligt de temperatuur vanaf woensdag iets boven nul. Van dinsdag af groeit er 's nachts weer meer ijs aan dan er overdag kan wegdooien. Het einde van de schaatsperiode is in Vlaanderen dus voorlopig nog niet in zicht.

12:13 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.