02-01-09

Winters tot woensdag

De laatste "0" in het winteroverzicht in de rechterkolom van deze website is weggewerkt. Gisteren steeg het kwik in Drongen-Baarle niet hoger dan -0,3°C en daarmee is de eerste ijsdag van deze winter een feit. Vannacht ging het kwik trouwens amper naar beneden. Het minimum kwam niet verder dan -1,4°C. Daarmee stagneert de aangroei van de ijsvloer tijdelijk. Vandaag loopt de temperatuur zelfs vrij hoog op omdat er tijdelijk een zwakke westenwind staat. Er kan zelfs wat ijs afsmelten.

In de namiddag zoekt de wind opnieuw de noordoosthoek op. Het klaart opnieuw uit en rond 20 uur begint het weer te vriezen in het Gentse. Tegen de ochtend schommelt het kwik rond -4°C. Ook overdag komt het kwik zaterdag nauwelijks of niet boven het vriespunt, zodat het mogelijk moet zijn om opnieuw onder goede omstandigheden te schaatsen op plaatsen waar dat de vorige dagen ook al mogelijk was. Nieuwe schaatsplekken komen er niet bij. Daarvoor is de ijsgroei de vorige dagen te veel gestagneerd.

Zaterdagavond begint het kwik eerst nog te dalen, tot rond -5°C in het Gentse. In de loop van nacht krijgen we door een noordwestelijke wind te maken met vrij zachte martieme lucht. Er drijft meer en meer bewolking binnen en de temperatuur gaat omhoog. Zondag kan het kwik al in de vroege ochtend positief worden. Rond de middag is het een graad of 2 boven nul. Het is zwaarbewolkt en de lucht is vrij vochtig, zodat er snel water op de ijsvloer komt. Zondag lijkt dus geen goede schaatsdag te gaan worden.

In de nacht van zondag op maandag schommelt het kwik in het Gentse rond het vriespunt. Er valt wat neerslag. De provincie Oost-Vlaanderen ligt daarbij op de grens tussen de regen in het westen en de sneeuw in het oosten. Het temperatuurverloop op maandag wordt bijzonder interessant. 's Morgens vroeg is het kwik nog licht positief. De wind draait al snel van noordwest naar noordoost. Rond de middag begint het te vriezen en in de loop van de namiddag zakt de thermometer zienderogen. Rond zeven uur 's avonds vriest het al een graad of 4. In de loop van de nacht zakt het kwik verder tot -7°.

Dinsdag lijkt dan een erg koude dag te gaan worden, met maxima rond -2°C. Maar de verwachtingen worden dan stilaan onzeker. Het Europese weermodel laat het nog één keer bijzonder stevig vriezen in de nacht van dinsdag op woensdag (tot plaatselijk -10° in Vlaanderen), maar daarna zou het afgelopen zijn met de vrieskou. Het Amerikaanse GFS-model rekt de koude periode nog tot en met volgend weekend.

Het is nu al een dag of drie dat de operationele berekening van het ECMWF-model vanaf woensdag een westelijke stroming laat ontstaan boven onze regio, die een radicaal einde maakt aan de vorstperiode. Eerst kreeg deze berekening niet veel bijval van het ensemble, maar sinds gisteravond kiest de overgrote meerderheid van de ensembleleden ook voor de zachte oplossing die de hoofdberekening vanaf woensdag laat zien. De oceaanblokkade lijkt in elk geval te verdwijnen en plaats te maken voor een hogedrukgebied in onze omgeving of ten zuiden van ons. Als dat hogedrukgebied op de juiste plaats terecht komt, kan de koude periode nog eventjes gerekt worden. Het continent is immers voldoende afgekoeld. In het beste geval duurt dat "rekken" lang genoeg, tot er een nieuwe blokkade ontstaat. Maar dat moet dan gebeuren op een termijn die nu nog niet op de verwachtingskaarten staat.

Wat wel vast staat: tot en met woensdagochtend blijft de winter regeren en kan er geschaatst worden, de ene dag al onder betere condities dan de andere.

09:53 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.