29-12-08

Eerste schaatsers zijn opgedoken

Vandaag zijn de eerste Vlaamse natuurijsschaatsers in de media opgedoken. Ik hoop dat er ook nergens ondergedoken zijn, want schaatsen op een amper twee nachten oude ijsvloer blijft riskant. Er is trouwens geen reden om overhaast te werk te gaan, want de winter houdt de volgende dagen moeiteloos stand.

In Drongen kwam het kwik vandaag opnieuw eventjes boven het vriespunt (Tx +0,4°C), maar voor het ijs is dat geen enkel probleem. Door de lage dauwpunten gaat de ijsvorming ook bij licht positieve luchttemperaturen gewoon door. Morgen dinsdag krijgen we, na opnieuw een nacht met matige vorst, een vergelijkbaar weerbeeld als vandaag: veel zon, weinig wind en maxima die lokaal lichtjes positief worden. Op woensdag krijgen we wat meer bewolking. Dat komt door een zogenaamde "koude put" boven Noord-Frankrijk: een bel met koudere lucht op grote hoogte. Die zorgt voor wolken. Het Duitse weermodel laat de koude put woensdag zelfs pal over ons land trekken, met wat winterse neerslag: aanvriezende regen of sneeuw. Uit het oogpunt van de schaatser zou dat niet zo positief zijn: een eventueel sneeuwlaagje op het ijs werkt als een isolerend deken en verhindert dat de ijsvloer snel aangroeit. Maar als er neerslag valt, zijn het in elk geval geen grote hoeveelheden.

De bewolking kan ook de vorst wat temperen in de nacht van woensdag op donderdag, maar van echte dooi is geen sprake. Het blijft elke nacht minstens licht vriezen en waar er eerder nog sprake was van een tijdelijke verzachting tijdens het weekend, lijkt het nu zelfs nog wat kouder te zullen worden, met opnieuw matige nachtvorst en maxima rond het vriespunt. Tegen zondag nemen de sneeuwkansen weer wat toe, maar tegen dan moet de ijsvloer zo stevig geworden zijn, dat die probleemloos kan worden schoongeveegd. Ook na het weekend lijkt de winter voorlopig van geen wijken te weten, met hogedruk ten noorden van ons en depressies ten zuiden. Zoals dat hoort in koude winters.

Illustratie: de koude put boven Noord-Frankrijk (op de kaart in het groen) die woensdag tijdelijk voor wat meer bewolking en zelfs wat lichte winterse neerslag kan zorgen.

 

koude put

21:35 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.