28-12-08

Machtsoverdracht met millimeterwerk

Het begint er steeds meer naar uit te zien dat de winterprik een fameus verlengstuk kan krijgen. Koude of strenge winters worden niet veroorzaakt door één hogedrukgebied dat een heel seizoen lang op één gunstige plek blijft liggen. In dergelijke winters zien we vaak een aaneenschakeling van verschillende en soms verrassende luchtdrukconfiguraties die de kou in stand houden. Tussendoor zijn er, zelfs in de strengste winters, ook wel een aantal dagen waarop het wat minder koud is. Het beste voorbeeld hiervan is de fameuze winter van 1962-'63.

Komend weekend zien we zo een afwisseling van de macht. Het hogedrukgebied dat nu boven Zuid-Noorwegen ligt en ons de eerste vorstperiode van de winter bezorgt, zakt de komende dagen stilaan weg naar het zuidoosten. Een nieuwe hogedrukcel, in de buurt van IJsland, neemt vanaf woensdag het heft in handen en zorgt ervoor dat de oceaan geblokkeerd blijft. Vanaf donderdag (nieuwjaar) komen we in het zadelgebied terecht tussen het "oude" hogedrukgebied in het zuidoosten en het "nieuwe" nabij IJsland. Dan hangt alles af van details. Blijven we in een zwakke continentale stroming, dan blijft het vanaf donderdag tijdens de nachten licht tot matig vriezen en komt ook overdag het kwik nauwelijks boven nul. Komen we in een zwakke noordelijke stroming, dan kan zachtere maritiem polaire lucht ons land binnendrijven en is er tijdelijk een lichte dooi, in het slechtste geval ook 's nachts.

Aan de oostelijke flank van het nieuwe hogedrukgebied stroomt vanaf het midden van volgende werkweek een grote portie kou naar het zuiden. Als die ons vol treft (zoals sommige ensemble-leden van GFS en ECMWF suggereren), dan krijgen we diep winters weer, met matige tot strenge vorst en kans op sneeuw. Blijven de koude bovenluchten een fractie ten oosten van ons, dan krijgen we dezelfde frustrerende situatie als in 2006, toen het bij ons zacht bleef terwijl het in Duitsland de stenen uit de grond vroor.

Voorlopig lijkt het er op dat de vorst zich in elk geval nog minstens een kleine week kan handhaven. De ijsvloer die zich de komende dagen vormt, kan een mooie basis zijn voor de rest van de winter. Voorlopig is het ijs nog nergens betrouwbaar. Een aantal kleinere vijvers en plassen zijn wel al volledig dichtgevroren en kunnen tegen dinsdag beschaatsbaar zijn. Grotere wateroppervlakken liggen vaak nog grotendeels open, vooral door de stevige wind die er de voorbije dagen stond. Wie nog voor woensdag de schaatsen al onderbindt, moet in elk geval uiterst voorzichtig zijn en de ijsvlakte door en door kennen!

17:55 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.