18-12-08

Kouder vanaf de Kerstdagen?

De wat koudere periode die we sinds de tweede helft van november doormaken, is voorlopig achter de rug. We zijn inmiddels aan de noordflank terecht gekomen van een hogedrukgebied met kern net ten westen van het Iberisch schiereiland. De hogedrukas waarvan sprake in de vorige bijdrage, ligt ten zuiden van ons. Daardoor komt er de volgende dagen een westelijke stroming op gang, waarmee zachte zeelucht naar Vlaanderen wordt gevoerd. De maxima lopen komend weekend op tot +10°C en van nachtvorst is geen sprake. Zwakke storingen zorgen af en toe voor lichte regen of motregen.


Toch is deze westcirculatie geen lang leven beschoren. Het Atlantische hogedrukgebied kruipt de volgende dagen het vasteland op. De kern vestigt zich zondag boven Frankrijk. Tegelijk bouwt de anticycloon aan zijn noordwestflank een wig uit, in de richting van IJsland. Daardoor zien we vanaf maandag 22 december een blokkade ontstaan ten westen van ons. Op woensdag 24 december voorziet het Europese ECMWF-model dat de kern van het hogedrukgebied boven Engeland en ons land ligt. Dat zou garant staan voor een grijze, maar rustige kerstavond. Koud is het voorlopig nog niet.


Volgens de operationele berekening van EC1800 zou het hogedrukgebied op Kerstdag een uitloper uitbouwen richting Scandinavië. Daardoor zouden we vanaf 25 december te maken krijgen met een noordoostelijke stroming. Volgens diezelfde operationele berekening zou de kern van het hogedrukgebied zich gaan ophouden tussen Schotland en IJsland. Op die manier blijft er bij ons een noordoostelijke stroming staan en kan er vanuit het noordoosten van Europa steeds koudere lucht binnensijpelen die - nog altijd volgens de operationele berekening - kunnen leiden tot stevige vrieskou 's nachts en zelfs een aantal ijsdagen.


Uiteraard is die koude variant maar één van de mogelijke oplossingen. Het enige wat vast lijkt te staan, is dat er begin volgende week een oceaanblokkade in de maak is. Ook het Amerikaanse GFS-model en het Britse UKMO-model laten de blokkade immers ontstaan. Afhankelijk van de ligging kan die zorgen voor grijs en vrij zacht weer, maar ook voor koud winterweer (door de hogedrukinvloed waarschijnlijk zonder al te veel sneeuw). Beide opties zijn nog in ruime mate aanwezig in de ensembles.


Kort samengevat: tot en met dinsdag krijgen we (ruim) te zacht weer voor de tijd van het jaar. Vanaf de kerstdagen wordt het geleidelijk weer kouder. Of dat het begin is van een periode van echt winterweer ligt nog lang niet vast, maar het behoort wel tot de mogelijkheden.

10:15 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.