12-12-08

Onverwacht koude dag

Onder bepaalde omstandigheden hebben weermodellen moeite om een accurate verwachting te maken binnen een termijn van 24 uur of minder. Zoals vandaag bijvoorbeeld. De hardnekkige mist en stratus in westelijk Vlaanderen werd door geen enkel model goed opgepikt, zelfs niet door de kleinschalige. Voor de kust bijvoorbeeld voorzagen alle modellen middagtemperaturen rond +4°C, maar in Oostende bleef het kwik overdag steken bij -1°. Ook in Drongen-Baarle kwam het kwik overdag niet boven het vriespunt uit. Toch mogen we niet over een ijsdag spreken, want in het eerste deel van de nacht lag het kwik wel een graadje boven nul.
Daarmee neemt de winter van 2008-2009 al bij al nog zo geen slechte start. Diepwinters is het uiteraard nog niet geweest, maar met 11 vorstdagen, 5 sneeuwdagen en 2 sneeuwdekdagen kregen we al haast meer dan de volledige vorige winter. Het lopende maandgemiddelde van de temperatuur bedraagt in Drongen-Baarle 2,9°C. Dat is een halve graad kouder dan de norm en we mogen nu al stellen dat december de koudste maand van het hele jaar 2008 zal worden.

Hoe evolueert het weer nu de volgende dagen? Vannacht gaat het licht vriezen. Het is nevelig en er hangt lage stratus-bewolking, maar het blijft droog. Morgen spant de zuidoostenwind sterk aan. Het kwik stijgt tot rond +2°C, maar door de harde wind voelt het koud aan. In de loop van de (zater)dag neemt de bewolking toe. 's Avonds en 's nachts kan er wat lichte winterse neerslag vallen, maar de hoeveelheden zijn beperkt. In de nacht van zondag op maandag minima rond het vriespunt. Maandag en de dagen daarna is het dikwijls zwaarbewolkt tot betrokken, maar grotendeels droog. Maxima rond +3°C, minima rond of net boven nul.

Vanaf donderdag is de onzekerheid in de temperatuursverwachting groot. De straalstroom splitst zich ongeveer boven onze hoofden in een zuidelijke en noordelijke tak. Boven West-Rusland ligt een stevig ontwikkeld hogedrukgebied, dat half volgende week contact zoekt met het hogedrukgebied van de Azoren. Dan hangt alles af van de as van deze verbinding. Ligt die ten noorden van ons, dan staat er een continentale stroming en wordt het geleidelijk aan (een heel stuk) kouder. Komt de as ten zuiden van ons te liggen, dan zitten we in een westelijke stroming en blijven de temperaturen normaal of lopen ze geleidelijk iets op. 

De operationele berekening en de controlerun van EC1200 gaan voor een as ten noorden van ons vanaf volgend weekend. Dat zou leiden tot een stevige inversiekoude, met matige nachtvorst en maxima rond -2°C. Ze behoren daarmee wel tot de allerkoudste oplossingen in het ensemble. Het ensemblegemiddelde van de temperatuur op 2 meter hoogte blijft de hele verwachtingsperiode tussen 0° en 5°C schommelen. We kunnen dus stellen dat de kans groot is dat december voortkabbelt met normale temperaturen, met een kleine kans op een koudere periode vanaf komend weekend.

 

 

16:27 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.