05-12-08

Normale temperaturen

De winterse neerslag is gisteren donderdag uiteindelijk gevallen als natte sneeuw. In Vlaanderen ontstond er geen tijdelijk sneeuwdekje, in delen van Nederland wel. IJzel bleef uit omdat de minima uiteindelijk minder laag uitvielen dan ECMWF eerst had berekend. De neerslag viel dus niet op een bevroren ondergrond.

De volgende dagen blijft de temperatuur zowel overdag als 's nachts hangen rond waarden die we normaal kunnen noemen voor de tijd van het jaar. We zien morgen op de 500 hPa-kaarten van ECMWF een vrij strakke straalstroom boven de Atlantische Oceaan, met een kleine rug tussen Schotland en IJsland. Die rug beweegt de volgende dagen snel oostwaarts. Vanaf maandag bouwt het hogedrukgebied van de Azoren een uitgesproken rug op naar het noorden, zodat een sterk meanderend patroon ontstaat. Uiteindelijk snoert zich op donderdag een koude put af boven de Middellandse Zee. Aan de grond vertaalt zich dat vanaf dinsdag in een noordelijke stroming, aan de oostflank van een uitgerekt Atlantisch hogedrukgebied. Vanaf donderdag komen we volgens EC0500 in een zadelgebied, met ten westen van ons het hogedrukgebied van de Azoren en ten oosten het Siberische hogedrukgebied, dat een uitloper uitrolt boven Scandinavië. Boven Italië en boven IJsland liggen depressies. Deze systemen vechten om de heerschappij over onze regio. EC0500 roept uiteindelijk de IJsland-depressie uit tot winnaar, zodat we in een westelijke stroming terecht komen. Een blik op de ensembles leert ons dat deze uitkomst nog lang niet zeker is.

Dat levert voor het Gentse volgend weerbeeld op. Vanaf morgen neemt de buienkans tijdelijk wat af. Maxima zaterdag rond 8°C, minima zondagochtend net boven het vriespunt. Zondag vrij zonnig en droog, met maxima rond 6°. Maandagochtend een kleine kans op lichte vorst, daarna toenemende bewolking en 's avonds en 's nacht gaat het regenen. Maxima rond 4°C. Dinsdag en vooral woensdag kans op winterse buien, bij maxima rond +5° en minima rond het vriespunt. Vanaf donderdag is het verdere verloop onzeker.

 

16:19 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.