01-12-08

Donderdag ijzeldag?

Voor komende donderdag dient zich een potentieel gevaarlijke situatie aan. Het begint eigenlijk woensdag, als een depressie van de Britse Eilanden naar het zuidoosten afzakt. De runs van de weermodellen van vanavond laten de kern ten zuiden van ons land doortrekken, zo ongeveer ter hoogte van Bretagne. Dat zorgt ervoor dat de neerslagzone die aan deze depressie verbonden is, netjes ten zuiden van de taalgrens blijft. Bij ons staat er een wind uit de oostelijke sector, terwijl het 's avonds en in het eerste deel van de nacht volledig uitklaart. EC0112 berekent minima in Oost- en West-Vlaanderen tussen -4° en -5°C. Tegelijk komen we onder de invloed van een diepe depressie in de buurt van Schotland. In het tweede deel van de nacht neemt de bewolking toe en in de loop van donderdagvoormiddag begint er neerslag te vallen. Het is dan al wat minder koud geworden, maar het is goed mogelijk dat de bodem nog bevroren is. Dat zou betekenen dat het gaat ijzelen, mogelijk vooraf gegaan door sneeuw.

Pas als de wind in de loop van donderdag ruimt van zuidelijke naar westelijke richtingen (en dus aanlandig wordt) zou het kwik gevoelig stijgen. Het is een situatie die we morgen en overmorgen goed in de gaten moeten blijven houden.

Na donderdag wordt het tijdelijk wat zachter. Daarna zinspelen zowel de operationele berekening van GFS0112 als van EC0112 op de opbouw van een hogedrukgebied boven Scandinavië, wat het begin zou kunnen zijn van een koudere periode. De gelijkenis op de lange termijn tussen beide modellen is opmerkelijk, maar het verleden leert dat dit zeker nog geen garantie is dat dit hogedrukgebied er ook daadwerkelijk zal komen.

 

22:16 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.