27-11-08

Nieuwe nachtvorst op komst

De situatie op weerkaarten is voor de volgende dagen vrij complex. Morgen vrijdag zien we nog altijd een blokkerend hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan. Er ligt een diepe depressie boven de Noorse kust en lagedrukgebiedje boven Corsica. De Noorse depressie ontwikkelt een randdepressie, die komend weekend via de Britse eilanden en de Golf van Biskaje afzakt naar Frankrijk. Daarna kruipt deze depressiekern wat naar het noorden, zodat ze komende maandag vlak bij ons in de buurt ligt. De dagen daarna zien we één groot lagedrukgebied dat vrijwel volledig West-Europa omvat. Aan de grond ontwikkelen zich diverse kleine kerntjes, zodat het vrijwel onmogelijk is om nu al in te schatten uit welke hoek de wind begin volgende week zal waaien.

Die windrichting is nochtans vrij cruciaal om een goede inschatting te maken van de neerslagvorm die we mogen verwachten. De depressie is immers gevuld met relatief koude lucht. Als we dat combineren met een aflandige wind, dan is de kans vrij groot dat de eventuele neerslag valt onder de vorm van (natte) sneeuw. Komt de wind vanover de Noordzee, dan is de kans groot dat de sneeuw smelt terwijl ze door de onderste luchtlagen valt en dan krijgen we uiteraard regen.

Die onzekerheid zien we ook terug in de EPS-pluim van de T2m. De uitersten van de maxima situeren zich grofweg tussen +1° en +6°. De kans op nieuwe nachtvorst vanaf komend weekend, lijkt in elk geval vrij groot.

13:53 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.