23-11-08

Sneeuwtapijt: alles zat mee

Om in onze gematigd-maritieme omgeving een pak sneeuw te laten vallen, moeten heel wat factoren meezitten. Soms lukt dat wonderwel. Zoals vandaag (zondag) bijvoorbeeld. De voorbije dagen werden we overspoeld door arctische lucht, waardoor vooral de bovenluchten sterk afkoelden. Dat leverde vrijdag en zaterdag een aantal winterse buien op. Op waarnemingshoogte bleef het vrij zacht. Dat kwam omdat de onderste luchtlagen sterk werden opgewarmd door de Noordzee, die nog altijd 11°C "heet" is. De vlokken die toen vielen, konden onmogelijk blijven liggen.
Maar toen zat alles plots mee. Er kwam vanuit het noordwesten een depressie afgezakt. Voor die depressie bevond zich een zogenaamde trekrug: een mobiel gebied van hoge luchtdruk. De koude lucht kwam daarin tot rust. Ook aan de grond begon het af te koelen en het kwam zondagochtend tot lichte vorst. Naarmate de depressie dichterbij kwam, trok de wind weer aan. Die had ondertussen de ZZW-hoek opgezocht. Daarmee was de toevoer van zachte zeelucht afgesneden. De lucht kwam nu vanuit het (Noord-Franse) binnenland en was ook aan de grond koud. In dat geval doet de precieze temperatuur van de bovenlucht er niet veel meer toe: zolang die over de hele lijn negatief is, zal er sneeuw vallen. Zelfs al is het bijvoorbeeld amper -2°C op 850 hPa.


De frontale neerslag viel meteen als sneeuw. Vervolgens was de storing zo vriendelijk om met haar occlusiepunt (waar koufront en warmfront samenkomen) ten zuiden van ons door te trekken (zie het satrep-beeld hieronder). Daardoor bleven we uit de warme sector. De temperatuur liep dus niet op tijdens de neerslag en de wind aan de grond bleef in vrijwel heel Vlaanderen de hele tijd vanover land waaien. Pas nadat het stopte met sneeuwen, ruimde de wind verder naar het westen en begon de temperatuur stilaan op te lopen. Maar ondertussen lag er hier 6 cm sneeuw. In Limburg liep dat plaatselijk op tot 14 cm.

Hoe zit het nu de volgende dagen? De depressie die ons vandaag (zondag) de sneeuw bezorgde, heeft een langgerekte vorm. Morgen maandag bezorgt ze ons opnieuw neerslag, als de ingedraaide occlusie ons bereikt. Ondertussen is het wat zachter geworden. Waarschijnlijk valt de eerste neerslag als regen. Omdat de verdampende regen een afkoelend effect heeft en de wind verder naar NNO ruimt, is het niet uitgesloten dat de regen na een tijdje overgaat in smeltende sneeuw. Maar een herhaling van de zondagse taferelen zit er niet in. Althans niet in Vlaanderen. Het oosten van Nederland kan zich morgen wel opmaken voor sneeuwtaferelen. In het Gentse schommelt het kwik rond 4°C. In de nacht van maandag op dinsdag komen er opklaringen. Als die breed genoeg uitvallen, kan het kwik wegzakken tot rond de -5°C. Inmiddels is ook duidelijk geworden aan welke kant van de hogedrukwig we vanaf woensdag komen te zitten: voor de winterliefhebber aan de verkeerde kant. We krijgen weer te maken met westenwinden en het kwik loopt zowel overdag als 's nachts flink op: maxima vanaf dinsdag rond +7, later op de week nog hoger. Minima vanaf woensdag rond +4°C.

Ver op de Atlantische Oceaan vormt zich tegen volgend weekend een blokkade. Veel winterse invloed lijkt die niet te gaan uitoefenen op ons weer, maar ze zorgt er wel voor dat de straalstroom voorlopig blijft meanderen. Misschien komt er vroeg of laat wel zo'n meander op de juiste plaats te liggen.

satrep2311klein

(bron illustratie: www.knmi.nl)

21:30 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.