20-11-08

Koufront kondigt arctische lucht aan

Vandaag trok een koufront over ons land. Het was weinig actief en ging dus vrij onopgemerkt voorbij. Toch was het de eerste stap van een hele weersomwenteling. Achter dit koufront begonnen vooral de bovenluchten flink af te koelen. Dat proces versnelt morgen nog, als achter een nieuw koufront arctische lucht naar onze omgeving stroomt. Er ontstaan flinke buien, die stilaan een winters karakter krijgen. Zoals in de vorige bijdrage uitgelegd, zal het er om spannen of de neerslag zaterdag en zondagochtend valt als regen of als natte sneeuw. Op zaterdag zou de natteboltemperatuur in het Gentse net negatief kunnen zijn, waardoor er in principe zelfs een (tijdelijk) sneeuwdekje zou kunnen ontstaan. Vanaf zondagnamiddag zou de kans op sneeuw snel afnemen omdat de wind dan tijdelijk naar het zuidwesten krimpt.

Voor maandag is de situatie complex. Een indrukwekkend lagedrukgebied boven de Baltische staten ontwikkelt een randdepressie die pal over Nederland naar het zuidoosten zakt. Er staat dan bij ons een westelijke (en dus zachte) wind. In het noorden van Nederland komt de wind uit het noordoosten. Dat blijkt ook uit de verwachte temperaturen maandagavond om 19u: rond +6°aan onze kust, rond het vriespunt in Groningen. Een kleine verandering in de voorziene koers kan grote veranderingen veroorzaken voor de verwachte temperatuur, wind en neerslagvorm. Na de doortocht van de depressie ruimt de wind in elk geval ook bij ons naar het noordoosten. Vanaf dinsdag breidt het Atlantische hogedrukgebied zich uit naar het westen en zorgt zo voor droger weer. Dan wordt het millimeterwerk. Blijft de as van de hogedrukwig boven of ten noorden van ons land liggen, dan kunnen we ons opmaken voor een paar koude nachten. De operationele berekening van EC200 kiest voor die optie en voorziet minima volgende dinsdag rond -5°C, woensdag rond -6°C, donderdag rond -7°C en vrijdag rond -4°C. De maxima zouden dan dinsdag en woensdag rond +4°C schommelen. Donderdag en vrijdag zouden ze nauwelijks boven het vriespunt geraken, onder invloed van mist die ook overdag blijft hangen.

Met die koude oplossing voor volgende week, zit de operationele berekening nog altijd laag in het ensemble. Het ensemblegemiddelde komt aan lichte nachtvorst en maxima rond +3°C. Toch is dit gemiddelde weinig bruikbaar, omdat er van woensdag tot vrijdag een duidelijke tweedeling te zien is. Ruim de helft van de leden kiest voor de koude variant met mist, lichte tot matige nachtvorst en maxima rond het vriespunt. Een kleine helft kiest voor een veel zachtere variant zonder mist, met maxima tot +10° en minima boven +5°C. In de praktijk zal dus worden gekozen voor één van die twee mogelijke scenario's, en niet voor de gemiddelde oplossing. Wordt het de koude variant, dan kan zich een eerste bescheiden ijsvloertje van enkele centimeters dikte vormen. Daarvan is uiteraard geen sprake als de atmosfeer uiteindelijk kiest voor de zachte variant. Nog een paar computerruns afwachten en we weten ongetwijfeld meer.

17:13 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.