18-11-08

Uitbraak van Arctische lucht

De weerkaarten laten de komende dagen een paar interessante ontwikkelingen zien. Tot en met donderdag is er weinig spectaculairs aan de hand. Tussen een hogedrukgebied met kern ten westen van Ierland en een Scandinavische depressie, stroomt vanuit het noordwesten gematigde maritieme lucht naar Vlaanderen. De maxima schommelen rond +10°C en de minima komen voorlopig niet veel lager uit dan +5°C. Op vrijdag zien we een indrukwekkende uitbraak van Arctische lucht naar het zuiden. Dat komt omdat het eerder genoemde hogedrukgebied een rug uitbouwt in de richting van IJsland. Vooral de bovenluchten koelen fameus af. In de nacht van vrijdag op zaterdag zijn ze gedaald tot -35°C op 500 hPa (ongeveer 5000 meter hoogte) en tot -8°C op 850 hPa (1500 meter). Dat gaat gepaard met forse buien. Met de genoemde bovenluchttemperaturen en een diktewaarde van amper 519 dam tussen het 1000 en 500 hPa-vlak zou het in theorie ook in Vlaanderen om sneeuwbuien moeten gaan. Eén factor strooit roet in het eten. De oppervlaktetemperatuur van de Noordzee bedraagt nog ruim 11°C. Dat zorgt voor een flinke opwarming van de onderste luchtlaag. Boven zee staat vrijdag en zaterdag een volle 8 beaufort uit het noordwesten tot het noorden. Die blaast de zachte lucht aan het oppervlak een flink stuk het binnenland in. Dat zien we aan de diktewaarde van de luchtlaag tussen 1000 en 850 hPa. Die zakt tot 128 dam en dat is zowat de grenswaarde die het verschil maakt tussen (natte) sneeuw en regen. Zeker voor de westelijke helft van Vlaanderen is het twijfelachtig of er sneeuw van betekenis zal vallen komend weekend. Door de sterke aanlandige wind komen de maxima in het Gentse uit rond +5°C, de minima liggen dicht tegen het vriespunt.
Voor de Ardennen bestaat er geen twijfel. Daar valt alle neerslag vanaf vrijdagavond als sneeuw. Tegen zondagmiddag kan er in de Hoge Venen een sneeuwtapijt van ruim 10 cm liggen.

Vanaf zondag warmen de bovenluchten opnieuw op. Tegen zondagnamiddag is de kans op winterse neerslag in Vlaanderen alweer een stuk kleiner geworden. Het vervolg is vrij onzeker. De operationele berekening van EC1800 houdt het voor begin volgende week bij normale temperaturen voor de tijd van het jaar, maar duikt dan de winter in. Voor volgende week donderdag (27/11) berekent de operationele run maxima rond 0°C in Vlaanderen en rond -3°C in de Ardennen. Daarop zou een nacht volgen met minima tot -7°C in Vlaanderen en tot -13°C in Hoog-België. De operationele berekening is vrijwel de enige die met dit ijskoude scenario op de proppen komt. Zowat alle vijftig leden van het ensemble houden het een stuk zachter. Op het einde van de tiendaagse verwachtingsperiode schommelt het ensemble-gemiddelde voor de maximumtemperatuur rond de +5°C en voor de minimumtemperatuur rond de +2°C. Dat lijkt meer realistisch te zijn. Toch houden we de koudere variant even in het achterhoofd, want ook in de ensembles van het Amerikaanse GFS-model zitten er op de langere termijn een paar winterse oplossingen tussen. En dat is niet elk jaar in november al het geval.

15:19 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.