15-11-08

Op naar een eerste speldenprikje?

De kans op een eerste (en tijdelijk) winters speldenprikje lijkt toe te nemen. Vandaag en de volgende dagen zitten we nog in een westelijke stroming, in stand gehouden door een hogedrukgebied ten zuiden van ons en een depressie-activiteit in de buurt van IJsland en Scandinavië. De temperaturen liggen daardoor dag en nacht boven het langjarig gemiddelde.

Vanaf dinsdag nestelt het hogedrukgebied zich ten noorden van de Azoren. Daardoor kantelt de hoogtestroming wat naar noordwest. De maxima komen dan een fractie lager uit dan nu, zo rond de 10°C. Op vrijdag breidt de hogedruk zich nog wat meer naar het noorden uit en komt de kern van de anticycloon ten westen van Ierland te liggen. De stroming ruimt dan verder naar het noorden. Op 850 hPa (ongeveer 1500 meter) daalt de temperatuur naar -5°C. Dat kan in de Ardennen zorgen voor wat winterse neerslag. In Vlaanderen zouden de maxima op zaterdag rond +5° schommelen en is er kans op wat lichte nachtvorst.

Wat er daarna gebeurt, is nog onzeker. Het GFS-model van het Amerikaanse NCEP laat in de run van 1506Z de stroming vrij snel weer krimpen naar west, waardoor de "kou" er weer snel uit gaat. EC1500 houdt de noordelijke stroming wat langer in stand, tot en met zondag. In dat geval zouden we ook in Vlaanderen wat natte vlokken kunnen zien dwarrelen komend weekend. Ook ECMWF1500 laat de stroming op termijn weer ruimen naar west, met opnieuw hogere temperaturen. Dat is iets wat we wel vaker zien: een rug van hogedruk die wordt uitgebouwd vanuit de Azoren naar het noorden, houdt het vaak maar enkele dagen vol en is zelden de start van een echt winterse periode.

De kans op wat kouder weer is ook duidelijk te zien in de EPS-pluim van ECMWF voor De Bilt. Vanaf donderdag duikt het ensemble-gemiddelde van de T2m naar beneden. Vanaf vrijdag berekenen een aantal leden sneeuwval, maar ze zijn nog sterk in de minderheid. Vanaf zondag is de spreiding te groot om nog zinnige uitspraken te doen. We blijven het in de gaten houden.

 

15daagse111500

(Bron illustratie: www.knmi.nl)

13:09 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.