10-11-08

Geen vroege kou

Sommige grote winters beginnen al vroeg. Zoals die van 1890-'91. Toen sloeg de winter half november al onverbiddelijk toe. De binnenwateren in Vlaanderen en Nederland zouden dichtgevroren blijven tot eind januari. Tijdens die winter vatte Pim Mulier trouwens het idee op om bij de eerstvolgende gelegenheid een schaatstocht te organiseren langs alle elf de steden van Friesland. Die gelegenheid zou zich pas voordoen in 1909. Alle vijfien Elfstedentochten vonden plaats in januari of februari, op één na. De vijfde Elfstedentocht vond plaats op 16 december 1933. Begin december kwam het organiserende comité al bij elkaar, omdat toen al duidelijk was dat de Tocht er zat aan te komen. De winter viel toen in rond 24 november, met een stevig hogedrukgebied dat zich boven Scandinavië en later boven de Noordzee nestelde (zie kaart hieronder). Het hield net lang genoeg een oostelijke stroming in stand om een Elfstedentocht te kunnen organiseren. Kort daarop doofde deze winter trouwens als een nachtkaars uit.

Vroege kou met schaatsijs is dus mogelijk, maar zeer uitzonderlijk. Ook dit jaar is er vooralsnog niets dat er op wijst dat de winter vroeg uit zijn krammen zal schieten. We zitten momenteel in een strakke westelijke circulatie. Onder invloed van een mobiele wig van hogedruk wordt die woensdag en donderdag eventjes meer noordwest, maar dat is een tijdelijke situatie. Komend weekend zitten we aan de noordflank van een hogedrukgebied en bijgevolg weer in een zachte, westelijke stroming.
Met maxima tot 15°C leefden we vandaag ruim boven onze stand. De volgende dagen dalen de maxima tot een graad of 10 à 11, nog altijd ruim hoog voor de tweede decade van november. Donderdag en vrijdag kunnen de minima tot dicht tegen het vriespunt dalen, als de van oorsprong polaire lucht eventjes tot rust komt boven onze hoofden. De dagen daarna komen de minima weer uit rond 6°C, dat is een graad of drie boven de norm. Voorlopig regeert de herfst, zoals dat eigenlijk hoort half november.

boden 33

(Bron kaart: www.wetterzentrale.de)

16:58 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.