29-10-08

Eerste vorst van het nieuwe winterhalfjaar

De eerste vorstnacht van het nieuwe winterseizoen in Drongen-Baarle is een feit. Vannacht daalde het kwik tot -1,6°C. Omdat we ons in een zadelgebied bevonden, kwam de van oorsprong maritiem polaire lucht tot rust. De wind viel daardoor volledig weg en onder een heldere sterrenhemel kon het kwik snel dalen. Omdat de lucht nog vrij vochtig was, ontstond er tegen de ochtend wel mist. In de verte was het weerlicht zichtbaar van onweer boven de Noordzee. Het contrast tussen de koude bovenluchten (-5° op 1500m hoogte, -32° op 5000m) en het warme zeewater (14°c) was dermate groot dat er zich onweersbuien konden ontwikkelen. Boven het veel koudere vasteland was het temperatuursverschil met de bovenluchten niet groot genoeg om convectieve bewolking te doen ontstaan. Door de aflandige wind vroor het trouwens ook in de kuststations van Koksijde (Tn -0,9°) en Oostende Luchthaven (Tn -1,4°C).

Ook de volgende nacht kan het nog licht vriezen in Vlaanderen, daarna wordt het vooral 's nachts minder koud. In de meridionale hoogtestroming snoert zich stilaan een koude put af boven Frankrijk en Spanje. Aan de grond vertaalt zich dat vrijdag in een depressie met kern boven de Golf van Biskaje en dit weekend boven het Kanaal. Tegelijk zoekt het hogedrukgebied van de Azoren contact met een hogedrukgebied boven de Oostzee, dat later lijkt weg te zakken naar de regio van de Zwarte Zee. Daardoor staat er bij ons eerst een oostelijke en daarna een zuidoostelijke stroming, die zachtere lucht vanuit de Balkan naar de Lage Landen voert. We blijven met andere woorden afgesneden van eventuele koude continentaal polaire lucht.

Volgens het weermodel van ECMWF zou halfweg volgende week West-Rusland gevoelig afkoelen. Nu is het in de streek van Moskou nog zachter dan bij ons, met maxima boven de +10°C. Volgende week zou dat veranderen, met in de omgeving van de Russische hoofdstad vanaf volgende woensdag 's nachts lichte tot matige vorst en overdag temperaturen iets boven nul. In onze omgeving volgende week normale tot iets boven normale temperaturen: 's nachts rond +5° en overdag rond +12°C.

17:05 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.