24-10-08

Koudere periode op komst

De nacht van woensdag op donderdag is uiteindelijk wat minder koud uitgevallen dan eerst gedacht, met een minimum van +5°C in Drongen en -2°C plaatselijk op de Hoge Venen. Oorzaak was voornamelijk de wind, die wat feller uitpakte dan voorzien en daardoor de onderste luchtlagen door elkaar mengde. Als er geen wind en geen wolken zijn, koelt het door uitstraling vlak bij de grond snel af. Er ontstaat een zogenaamde "nachtelijke inversie". De koude plaklaag is vaak maar een paar tientallen meter hoog. Daarboven zit merkelijk zachtere lucht. Als er wind opsteekt, wordt de koude luchtlaag aan de grond snel gemengd met de zachtere lucht hogerop. De temperatuur in de thermometerhut zakt dan niet verder, of loopt zelfs op.

Begin volgende week mogen we ons opmaken voor een eerste wat koudere periode. In het zog van een diepe depressie tussen IJsland en Noorwegen (vandaag met een kerndruk van 937 hPa!) zakt een portie koude lucht naar het zuiden. De straalstroom begint te meanderen. Op dinsdag zien we de jet in onze omgeving naar het zuiden duikelen. Hij loopt dan van Groenland naar Portugal en Spanje, om vervolgens via Oost-Europa weer naar het noorden te klimmen. Op de ECMWF-verwachtingskaart van donderdag, zien we de polaire straalstroom zelfs tot in Noord-Afrika afdalen.

Aan de grond manifesteert zich dat in een langgerekt hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan, met kern ten westen van Ierland, en een reeks depressies boven Scandinavië, de Noorse Zee en de Noordzee. Op woensdag tekent ECMWF een depressie met kern boven Sardinië, waardoor er bij ons een noordoostelijke wind staat.

Het resultaat is guur herfstweer, met vanaf maandag een aantal buien, een maximumtemperatuur net onder de 10°C in Vlaanderen en minima net boven of rond het vriespunt. In de hoge Ardennen vanaf dinsdag 's nachts lichte vorst, overdag temperaturen rond of iets onder +5°C en kans op wat winterse neerslag. Als die neerslag op het juiste moment valt (tegen de ochtend), kan het er zelfs eventjes wit worden. De kans dat we ook in Laag-België al wat vlokken te zien krijgen, is voorlopig bijzonder klein.

16:48 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.