21-10-08

Een paar frissere nachten

We maken ons op voor een paar zo goed als heldere en dus frisse nachten. De nacht van woensdag op donderdag lijkt voorlopig de koudste te gaan worden, met in de omgeving van Gent een minimumtemperatuur rond +2°C en nachtvorst aan de grond. Niet echt uitzonderlijk voor de tweede helft van oktober. Op 19 september daalde het kwik in Drongen trouwens al eens tot +2,2°C. Ook in de nacht van donderdag op vrijdag zijn er nog heel wat opklaringen, met een minimumtemperatuur rond 5°. Vrijdag trekt er een (niet al te actief) koufront over ons land, met relatief weinig neerslag. De maxima blijven al die tijd steken rond een graad of 13.
Zondag bevinden we ons dan in een warme sector en klimt het kwik overdag tot een graad of 16. Er staat dan tijdelijk een krachtige tot harde wind en er vallen enkele millimeter regen. Daarna koelen vooral de bovenluchten gevoelig af. Daardoor geven ook de maxima wat terrein prijs, met volgende week overdag temperaturen rond 11°C. De minima liggen rond 5°C. Dat is perfect normaal voor de tijd van het jaar.

Voorlopig geen winters weer bij ons, maar hoe zit het in de Ardennen? Op de Hoge Venen kan het kwik donderdagochtend dalen tot dicht tegen de -5°C, maar overdag loopt het weer probleemloos op tot boven de 10 graden. Winterse neerslag is ook daar de eerste dagen nog niet in het vooruitzicht. De maxima liggen er volgende week rond een graad of 8. Op het einde van de verwachtingstermijn, in de ochtend van 1 november, geven de weermodellen tijdelijk een sneeuwkans van 40 procent voor de omgeving van Elsenborn, bij licht positieve temperaturen. Misschien net voldoende voor wat eerste Ardense natte vlokken, maar veel stelt het in elk geval nog niet voor.

16:16 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.