07-10-08

Eerste Siberische vrieskou

De winter doet geleidelijk aan zijn intrede op het noordelijk halfrond. In het noorden en oosten van Siberië vriest het nu dag en nacht, meestal matig maar plaatselijk ook al streng. Op de geografische noordpool schommelt het kwik momenteel rond -20°C. Waar de Noordelijke IJszee dichtgevroren is, vriest het streng, maar boven het open water daalt het kwik niet veel verder dan -1° tot -3°C. 

Als we kijken naar de verdere vooruitzichten, zien we dat tegen volgend weekend een depressie wat zachtere lucht naar de noordpool voert (met temperaturen rond -7°), terwijl koudere lucht naar het zeegebied net ten noorden van Siberië wordt gedwongen. Dat moet het zeeijs op die plek in staat stellen om zich wat uit te breiden.

Van winter in onze omgeving is er in de verste verte nog geen spoor te bekennen. Afgelopen zaterdag was het met +3°C wel nog vrij fris 's ochtends, net genoeg om in het Gentse voor wat aangevroren auto's te zorgen. Zondag kregen we het bezoek van de ex-tropische storm Laura. Die zorgde ervoor dat het kwik flink de hoogte in ging. De komende dagen krijgen we vrij zonnig weer, met maxima tot +20°C. Vrijdagochten kan het kwik eventjes wegzakken tot rond +5°C, de meeste andere nachten tot rond +10°C.

13:47 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.