07-02-08

Eindelijk weer eens vorst

Voor het eerst sinds 3 januari, dus meer dan een maand geleden, heeft het hier nog eens gevroren. Het kwik zakte vanacht tot -0,7°C. Ook de volgende dagen mogen we nog wat lichte vorst tijdens de nachten verwachten.

Eigenlijk lijkt de luchtdruksituatie de volgende dagen heel erg op die van half december, toen er een paar schaatsdagen uit de kast rolden. Er is één belangrijk verschil: de zon is inmiddels veel krachtiger geworden. Dat betekent dat het overdag veel sterker opwarmt, met maxima tussen +5 en +10 graden. Uiteraard bemoeilijkt dat de vorming van een ijsvloer.

Het lijkt in elk geval een dag of tien droog te zullen blijven. Een herhaling van februari 2002 lijkt mij niet geheel uit te sluiten. Ook toen lag er een kern van hogedruk boven ons hoofd. Het vroor 's nachts licht tot matig en overdag steeg het kwik ruim boven het vriespunt. Dat was toen net genoeg om op de schaduwrijke plaatsen van de Kraenpoel de ijsvloer sterk genoeg te maken om te kunnen schaatsen. De plekken in de volle zon bleven gewoon open liggen. Of het nu ook zover komt, is lang niet zeker, maar ook niet ondenkbaar.

 

09:32 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.