24-01-08

Eind volgend week wat winterse neerslag?

Er zijn een aantal kleine aanwijzingen dat begin februari de winter eindelijk nog eens uit een ander vaatje zou kunnen tappen. De eerstkomende week blijft het in elk geval nog zacht. Tot en met het weekend zitten we in een zeer zachte, zuidwestelijke circulatie. In het weekend schuift de kern van een hogedrukgebied vanuit het zuiden wat dichter naar ons toe. Daardoor blijft het in Vlaanderen vanaf vrijdagmiddag zo goed als droog. Nederland zit wat verder weg van de beschermende invloed van de kern en maakt wel nog kans op wat lichte regen in het weekend. Dinsdag verplaatst de kern van het hogedrukgebied zich naar het oosten en komt bij ons opnieuw een zuidwestelijke stroming op gang, met wisselvallig en nog altijd zacht weer.


Vanaf eind volgende week lijkt vooral het Amerikaanse GFS-model dan voor een wat kouder weertype te opteren, met kans op wat winterse buien of in het beste geval zelfs wat sneeuw. Het Europese ECMWF-model heeft die mogelijkheid ook wel in het ensemble zitten, maar opteert toch in hoofdzaak voor het aanhouden van het zachte en anti-winterse weer.


De kleine kentering die GFS voorziet, is mogelijk omdat het hogedrukgebied van de Azoren een vrij noordelijke positie inneemt en een rug opbouwt richting Groenland, waardoor vanaf donderdag 31 januari een noordwestelijke stroming zou ontstaan boven ons land. De bovenlucht koelt daarbij af. Het ensemblegemiddelde van GFS2400 voor de temperatuur op 850 hPa komt begin februari rond -6°C te liggen, misschien net voldoende voor wat winterse buien in het laagland. Een aantal leden laten de 850 hPa-temperatuur zakken tot rond -10°C. Dat zou in principe zelfs bij een aanlandige wind sneeuw moeten opleveren in een groot deel van Vlaanderen, maar uiteraard spelen nog tal van andere factoren daarbij een rol. Factoren die nu nog niet in te schatten zijn.


EC2400 toont ook de ontwikkeling van de rug van hoge druk boven de Oceaan vanaf half volgende week, maar laat die meteen weer platwalsen door een diepe depressie ten oosten van IJsland. Daarmee herstelt de westcirculatie zich snel, althans volgens de operationele berekening. In het EC2400-eps lijken wel een beperkt aantal leden te zitten die de (koudere) ontwikkeling van de operationele GFS2400-run volgen.


Kort samengevat: er is een kansje dat februari licht winters begint met wat (nat) gevlok, maar zeker is dat nog allerminst. Vorst van betekenis, met de vorming van schaatsijs, is de eerste tien dagen nog zowat uitgesloten.

12:30 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.