22-01-08

Subtropische lucht, extreem zachte maand

Door drukke andere bezigheden, was het alweer een tijdje geleden dat er nog eens een update verscheen. Ook het weer was niet van dien aard om dolenthousiast nieuwe "ijs"-verwachtingen te maken. Januari 2008 is inmiddels goed op weg om de derde zachtste januarimaand ooit te worden, na januari 2007 en januari 1834. In Drongen bedraagt de gemiddelde maximumtemperatuur deze maand gemiddeld +9° en de gemiddelde minimumtemperatuur +5°. Het lopende maandgemiddelde ligt maar liefst 4,5° hoger dan de norm. De gevolgen laten zich raden. Natuurpunt meldt dat de paddentrek inmiddels is begonnen en Frank Deboosere kwam gisteren zowaar met de eerste waarschuwingen voor hooikoortslijders, want de eerste stuifmeelpollen zijn gesignaleerd. Dergelijke berichten in wat dé wintermaand bij uitstek zou moeten zijn, zijn een steek door het hart van schaatsers en andere winterliefhebbers.


Oorzaak van al die zachtheid, is de subtropische lucht die ons de voorbije dagen overspoelde. Die was van oorsprong afkomstig uit Noord-Afrika, maakte een klein ommetje over de Atlantische Oceaan om de kern van een hogedrukgebied heen en kwam vervolgens op bezoek in de Lage Landen. Vandaag waait de wind tijdelijk uit het noordwesten, maar de luchtmassa komt van oorsprong nog altijd uit de subtropen. Ze heeft alleen een wat grotere omweg moeten maken over de Oceaan en de Noordzee en is daardoor iets meer afgekoeld. Deze situatie is maar tijdelijk. Morgen woensdag staat alweer een onvervalste zuidwest-circulatie op de weerkaarten.


In het tweede deel van de week zien we het hogedrukgebied van de Azoren iets meer naar het noorden opschuiven. Daardoor komen we tijdelijk in maritiem polaire lucht terecht. Het wordt iets minder zacht. Zoals hier eerder al uitgelegd, is maritiem polaire lucht immers niet koud, want afkomstig van de oceaan uit een gebied ten zuiden van de poolcirkel en ten noorden van de 40ste breedtegraad. Continentaal polaire lucht is in de winter wél koud, want die komt vanover het continent ten zuiden van de poolcirkel en ten noorden van de 40ste breedtegraad en daar is het uiteraard "Siberisch koud" in de winter. Maar die luchtmassa hoeven we de eerste tien dagen niet bij ons te verwachten.


In het weekend komt het hogedrukgebied immers vlak bij ons in de buurt te liggen, met de kern waarschijnlijk net ten zuiden van ons land. Het wordt dan rustiger, maar het blijft wel zacht. Op de lange termijn (+168 en verder) laten zowel het Amerikaanse GFS- als het Europese ECMWF-model de luchtdruk in de buurt van Groenland en IJsland stijgen. Dat zou de kansen vergroten op de uitbraak van koude polaire of arctische lucht richting West-Europa. Of dat uiteindelijk ook staat te gebeuren, dat is nog hoogst onduidelijk. In elk geval is één van de zachtste januarimaanden ooit dan al achter de rug.

10:14 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.