14-01-08

Superzacht weekend (of toch niet?)

Al een week lang is 18 januari een moment waarmee de weermodellen moeite hebben. Dat is te zien in de spreiding in de ensembles die vanaf dan optreedt. Dat maakt bijvoorbeeld de verwachting voor het komende weekend onzeker. Het lijkt er op dat we zeer hoge temperaturen voor de tijd van het jaar kunnen krijgen. Als de operationele berekening van ECMWF1312 gelijk krijgt, zit een +13° er komend weekend best in. In het ensemble is die berekening wel een uitschieter. Het gemiddelde komt uit op een graad of 7, wat uiteraard ook nog altijd hoog is voor de tijd van het jaar.

Na komend weekend toont het EPS-gemiddelde van de temperatuur een dalende trend, maar het aantal leden dat voor winters weer kiest, is met zo'n 10 procent wel erg laag. Het lijkt er eerder op dat de temperatuur wat daalt, maar dat het toch nog altijd te zacht blijft voor de tijd van het jaar. Eén slag houden we best om de arm: de ontwikkelingen rond 18 januari zijn nog vrij onzeker. Al wat daarna komt is dat dus ook.

Eenzelfde onzekerheid zien we al enkele dagen bij het Amerikaanse GFS. Ook hier begint de onduidelijkheid vanaf 18 januari. In het GFS1312-ensemble zaten er een viertal leden die de temperatuur op 850 hPa daarna geleidelijk lieten zakken tussen -10° en -15°. De luchtdrukkaarten van een aantal ensembleleden toonden een mooie winterse setting. De spreiding was wel erg groot. Andere leden kwamen op dezelfde termijn met erg zachte oplossingen voor de proppen. Eén ding is wel duidelijk: ook bij GFS is de kans op winterweer op de lange termijn kleiner dan de kans op een voortzetting van het zachte weer.

Op de korte termijn is er al helemaal geen sprake van winter. Vandaag blijft het grotendeels droog, met maxima in Vlaanderen tot +8°. Morgen krijgen we regen en speelt ook de wind een hoofdrol. Woensdag, donderdag en vrijdag blijft het zacht en wisselvallig, met temperaturen die nog wat oplopen. In het weekend mogelijk dan extreem zacht weer voor de tijd van het jaar, maar helemaal zeker is dat dus nog niet.

 

 

 

09:46 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weerbericht, weer, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.