14-01-08

Meer koude oplossingen

In het ensemble van ECMWF1412 sluipen op het einde van de tiendaagse termijn stilaan wat meer koudere oplossingen. Die trend zet zich verder in de vijftiendaagse pluimverwachting, waar op het einde een kleine helft van de 52 leden kiest voor een (licht) winterse oplossing en de andere helft voor een voortzetting van het zachte weer:

 

vijftiendaagse1412


 

Ook bij het Amerikaanse GFS-model opteert een kleine helft van de 22 leden voor een kouder weertype vanaf halfweg volgende week. Beide modellen houden het bij dat kouder weer wel zo goed als droog. De kansen op sneeuw lijken erg klein. Als de koudere periode er komt, zou het dus opnieuw gaan om droge vorst.

Al een dag of vijf is te zien dat de onzekerheid in de verwachting toeneemt vanaf 18 januari. Ook in de pluim hierboven is dat nog altijd het moment waarop de spreiding begint. Het is misschien eens interessant om op de weerkaart te kijken wat daar de oorzaak van is. Het gaat om een depressie die van west naar oost trekt op de Atlantische Oceaan. De precieze koers zal bepalen wat daarna het gedrag zal zijn van de druksystemen op de Atlantische Oceaan. In het zog van de depressie begint de luchtdruk te stijgen en is er kans op het ontstaan van een blokkade. De precieze ligging van die blokkade zal bepalen of we al dan niet winters weer mogen verwachten.

 

depressie


 

23:54 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.