11-01-08

Beweging op de kaarten

Er komt wat beweging in de kaarten. Vanaf de tweede helft van volgende week verschijnen er wat andere oplossingen op de verwachtingskaarten dan een strakke westcirculatie. Dat vertaalt zich in een toenemende spreiding in de ensembles vanaf donderdag. Op de heel lange termijn laten een tweetal (van de twintig) leden van GFS1112 de temperatuur op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte) boven ons land dalen tot -15°C. Voor zover ik mij kan herinneren is dat de eerste keer deze winter. Voorlopig alleen iets om in het achterhoofd te houden, maar meteen ook een bewijs dat het onzinnig is om nu al de winter definitief af te schrijven.

Ook opvallend is het ensemblegemiddelde van deze GFS-run op het einde van de verwachtingsperiode. Aangezien dat de neiging heeft om naar de klimatologische normaal toe te groeien, verwacht je daarop een westelijke stroming te zien. Het gemiddelde voor de allerlaatste dag toont echter een geblokkeerd patroon met bij ons een continentale stroming (zie kaart hieronder). Opnieuw verre van een garantie dat er kouder weer op komst is, maar wel opvallend genoeg om hier eens te vermelden.

 

gemiddelde1112


 

 Tot en met woensdag is de verwachting nog eensgezind. Dit weekend wordt het tijdelijk wat droger en minder zacht dan de voorbij dagen, met maxima tot +7° en minima iets boven nul. Maandag wordt het weer wat zachter en van dinsdag neemt de kans op regen van betekenis weer toe. Vanaf donderdag is de verwachting onzeker. De kans op winters weer is voorlopig nog erg klein, maar misschien wordt er wel stilaan gewerkt aan een wat koudere periode tegen het einde van de maand. Dat zal de volgende dagen duidelijk moeten worden.

Bron kaart: www.meteociel.fr 

 

23:00 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.