10-01-08

Eensgezinde pluim

 

omslagpunt

 

De EPS-pluim is vanavond weer eensgezind anti-winters. Is er een kans dat ze onverwachts toch omslaat en plots veel meer kans op winterweer laat zien? Ja, die kans is misschien niet zo groot, maar ze is altijd aanwezig. Ik leg met een vereenvoudigd voorbeeld uit hoe dat kan.

Veronderstel het volgende. Ik heb vijf stoffen zakjes met daarin telkens 20 knikkers. In vier zakjes zitten telkens 1 witte en 19 zwarte knikkers. In één zakje zitten 10 zwarte en 10 witte knikkers. Er zijn dus in totaal 86 zwarte en 14 witte knikkers. Om 14 uur 's middags besluit ik dat ik om 15 uur een willekeurig zakje zal nemen. Om 16 uur zal ik uit dat bewuste zakje dan 1 knikker nemen. Hoe ziet de "pluimverwachting" er op de verschillende tijdstippen uit voor het feit dat ik uiteindelijk een witte of een zwarte knikker zal loten?

Om 14 uur heb ik nog 86 procent kans dat ik om 16 uur een zwarte knikker zal nemen en 14 procent kans dat ik een witte knikker zal nemen. De "pluim" ziet er op dat moment erg "anti-wit" uit, de zwarte lijntjes zijn ruim in de meerderheid. Om 14.59 uur ziet de pluim er nog altijd hetzelfde uit, want de uitgangssituatie is onveranderd: er is nog geen beslissing gevallen in de keuze van het zakje.

Als ik om 15 uur een zakje knikkers neem, dan verandert de uitgangssituatie wel. De kans is groot (80 procent) dat ik een zakje neem met 1 witte en 19 zwarte knikkers. In dat geval verandert de "pluim" om 15 uur niet drastisch. Ze is nog altijd anti-wit. De zwarte lijntjes zijn alleen nog iets talrijker ten opzichte van de witte. Al bij al een weinig opvallende evolutie.
Maar als ik om 15 uur er het zakje met de 10 witte en 10 zwarte knikkers uitkies, zal de "pluim" er plots een stuk witter uitzien, met eensklaps evenveel witte als zwarte lijntjes. Die nieuwe pluim is daarbij even correct als de anti-witte pluim van 2 minuten eerder. Ze geven allebei de objectieve kans weer op een witte knikker vanuit een welbepaalde, maar inmiddels geëvouleerde situatie.

Vervang in het bovenstaande voorbeeld de witte knikkers door winterse oplossingen en de zwarte knikkers door zachte oplossingen in het EPS. Uiteraard ligt het in de weerkunde veel complexer dan in dit vereenvoudigde voorbeeld, maar het principe blijft hetzelfde.

Er kan een mogelijk "omslagpunt" ontstaan in de verwachtingskaarten. Dan kan de pluim plots omslaan omdat er voor een bepaald "zakje knikkers" (luchtdrukverdeling) zal worden gekozen. Dan maar hopen voor de winterliefhebber dat het het juiste zakje is. 

22:48 Gepost door Gert in Algemeen | Permalink | Commentaren (0) | Tags: weer, weerbericht, winter, winterverwachting |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.